Nedgang i smartmobil-tyverier

«Kill switch» gjør tydeligvis jobben sin.

Nedgang i smartmobil-tyverier
Stadig færre smartmobiler stjeles i storbyer som London, New York og San Francisco. Mer sofistikerte sikkerhetsløsninger skal være grunnen. Bilde: Rex/AGF s.r.l./All Over Press

Apple og Google har funksjoner bygget inn i sine operativsystemer for mobiler som gjør det mulig å deaktivere telefoner som er blitt borte eller stjålet. Dermed kan de ikke resettes av en eventuell tyv, og blir verdiløse. iOS 8 har denne funksjonen aktivert, slik at det ikke krever at brukeren må selv skru den på. Det ventes at Microsoft vil bygge inn tilsvarende funksjon i Windows Phone innen kort tid.

Noen amerikanske stater, for eksempel California, er i ferd med å kreve at alle nye telefoner som selges skal ha en slik «kill switch» bygget inn. I California vil loven gå i effekt i juli 2015.

Nå tyder mye på at sikkerhetsordningen har fungert, og begynt å skremme tyver fra å stjele dyrebare mobiler - og potensielt utsette ofrene for svært ubehagelige opplevelser.

I en felles melding (via Reuters) fra myndighetene i New York, San Francisco og London skryter blant andre borgermesteren i London, Boris Johnson, av at byen har gjort imponerende fremgang i å håndtere epidemien av tyveri som plaget borgere for to år siden.

I løpet av de tolv månedene siden Apple la til en deaktiveringsfunksjon i 2013, skal tyveriene av smartmobiler i London falt med 50 prosent.

Nedgangen i New York i samme periode skal være på 40 prosent, og San Francisco på 25 prosent.

– Det å hindre sine kunder fra å bli ofre for voldelig kriminalitet er den kuleste teknologien mobilprodusentene kan bringe til markedet, sier statsadvokaten i San Francisco, George Cascon.

Det er spesielt California-loven som blir pekt på som fremtidsrettet, og tidligere utgjorde tyverier av smartmobiler halvparten av all kriminaliteten i byer som San Francisco og Oakland. Dermed vurderer andre stater å innføre lignende lovgivning.

Og myndighetene i de tre storbyene oppfordrer nå alle mobilprodusenter til å aktivere fjerndeaktiveringen automatisk, slik Apple har gjort.