Test: amazon

– Nedskalerer maskinvare-utvikling

Amazon kutter etter smartmobil-flopp.

– Nedskalerer maskinvare-utvikling
Amazons Lab126 har stått for mye spennende maskinvare, men mislykket lansering av Fire Phone skal ha ført til kutt og nedskaleringer. Bilde: Bloomberg/All Over Press

Lab126 er det hemmelighetsfulle stedet der mye av Amazons maskinvareutvikling foregår. Avdelingen befinner seg i Silicon Valley, og skal ha omtrent 3000 ansatte. Det er mange ambisiøse og eksperimentelle prosjekter som utvikles der, ved siden av mer anerkjente og populære Amazon-produkter som Kindle og Fire-nettbrett.

Amazons første forsøk på smartmobil, Fire Phone, ble også utviklet der. Historien til Fire Phone er etter hvert godt kjent – produktet ble lansert i fjor sommer, og ble en gedigen flopp.

Les mer: Slik floppet Amazons mobil

Det er ettervirkningene av denne floppen Lab126 nå merker, ifølge kilder som har snakket med Wall Street Journal.

Oppsigelser og nedskalering av prosjekter er det umiddelbare resultatet, sier kildene, selv om Amazon ikke bekrefter dette offisielt.

Flere titalls ingeniører som har jobbet med Fire-telefonen skal ha blitt sagt opp over de siste ukene, og det er de første oppsigelsene i laboratoriets elleve år lange historie, sies det.

Usikkerhet og skiftende prioriteringer

Moralen blant de ansatte skal også være lav, da Fire Phone-floppen førte til spørsmål om hvorvidt Amazon klarer å utvikle konkurransedyktig maskinvare. Jevnlige endringer i prioriteringer fører til mye usikkerhet, der ansatte blir ofte omplassert til nye prosjekter. Mange finner det frustrerende og finner andre jobber hos andre teknologiselskaper, skriver WSJ. En profilert sjefsingeniør, Jon McCormack, skal nylig ha sluttet i Lab126 for å ta en jobb hos Google.

Prosjekter blir også kuttet ut. Amazons planer for ytterligere smartmobiler skal være utsatt på ubestemt tid, og annen maskinvare som har vært under utvikling blir kansellert. Blant disse er en smart penn kalt Nitro, som skal kunne gjøre om notater til digitale handlelister, en enhet som skal kunne vise bilder på vegger og andre flater, samt et nettbrett med 14 tommers skjerm.

Les også: – Amazon vil satse på smarte hjem

Det betyr ikke at alle Lab126-prosjekter blir lagt ned. Amazon jobber visstnok fremdeles med en slags kjøkkenbasert datamaskin som skal fungere som en sentral for deres smarte hjem-ambisjoner, et nettbrett som skal kunne vise 3D-bilder uten dedikerte briller, samt batterier for Kindle som skal kunne vare i opptil to år per lading.

Det skal imidlertid være en del frustrasjon blant de ansatte i Lab126 fordi så mange av deres maskinvare-prosjekter fokuserer på å få brukere til å handle mer hos Amazon. Man kunne beskylde Fire Phone for dette – mange av telefonens funksjoner ledet til selskapets nettbutikk.

Igjen, ingenting av dette er bekreftet av Amazon, og de langsiktige planene for Lab126 er ikke kjent.