- Nei til moms på e-bøker

Giske er i utakt med den teknologiske utviklingen, tordner IKT-Norge.

- Nei til moms på e-bøker
Bilde:

Den norsk bokbransjen utvikler en felles bransjeløsning for digitale bøker, men ennå finnes så godt som ingen norske e-boktitler å få kjøpt.

Bokdatabasen, selskapet som utvikler løsningen, lover at plattformen vil være klar i november. Likevel er det høyst uklart om den norske forlagsbransjen da tar skrittet ut å begynner å tilby e-bøker.

En ringerunde som Aftenposten har foretatt viser at bransjen nøler. Verken Gyldendal, Aschehough eller Cappelen Damm har til hensikt å tilby høstens nyheter i digitalt format.

En viktig årsak til uviljen synes å skyldes usikkerhet rundt hva e-bøkene skal koste.

Både forleggere og forfattere skjønner at e-bøker må være vesentlig billigere enn papirbøker for at tilbudet skal slå an. Her har også nettbutikken Amazon vist vei med opptil 60 prosents rabatt på digitale titler sammenlignet med papirversjoner.

Her til lands blir de digitale titlene imidlertid dyrere.

Regjeringen krever nemlig 25 prosents moms på e-bøker, mens papirbøker er unntatt denne avgiften «fordi bøker er et viktig kulturtiltak».

Hvorfor formatet skulle spille noen rolle er mer uklart, men Kulturdepartementet og kulturstatsråd Trond Giske, som har ansvar for alle momsfritak, nekter å svare avisa i denne saken.

IKT-Norge slakter avgiftsregimet på digitale bøker, og mener den norske politikken på området er helt i utakt med den teknologiske utviklingen.

- Dette er en fullstendig håpløs håndtering, dersom regjeringen hadde ment alt som blir sagt om kunnskapssamfunnet hadde det aldri vært merverdiavgift på e-bøker, tordner prosjektleder i IKT-Norge Torgeir Waterhouse i en pressemelding.

Han mener regjeringen med de forestående Soria Moria 2-forhandlingene nå har en glimrende anledning til å justere kursen og fjerne det han mener er en urimelig forskjellsbehandling.

- Det er liten tvil om at denne forskjellsbehandlingen viser at satsningen på kunnskapssamfunnet fremdeles er offer for at mye tankegods henger igjen i den fysiske verden, jeg forventer at regjeringen korrigerer dette umiddelbart, sier Waterhouse.

    Les også:

Les mer om: