TELEKOM

Nei til regelverk mot løpsk mobilregning

Nordmenn er godt nok beskyttet, mener teletilsynet.

13. sep. 2011 - 14:38

Mobiltelefonen er et fantastisk verktøy, men bruken kan noen ganger koste mer enn det smaker. Løpske regninger har gitt mange dyrekjøpt lærdom opp gjennom årene. Ikke minst etter utlandsreiser.

Nye EU-regler satte i fjor en stopper for de villeste eksemplene ved mobilbruk på tvers av landegrensene i EU/EØS-området.

Ikke i Norge

Også innenlands har man vurdert samme mottiltak: Et sikkerhetsnett som varsler og sperrer nettilgang når dataforbruket nærmer seg 500 kroner i måneden. Kunden må da aktivt be om høyere beløpsgrense ved behov.

Men i Norge trenger ikke mobilkundene en slik sperretjeneste mot løpske regninger etter nedlastning av data.

Det er konklusjonen til Post- og teletilsynet (PT) etter å ha vurdert saken i et halvt år.

Se også: Fikk mobilregning på 83.000 kroner i Norge

Tilsynet ser ikke behov for et nytt og strengere regelverk. Det grunngir de med at teleselskapene for det meste allerede tilbyr makspriser eller tilsvarende mekanismer som hindrer uforutsette kostnader ved mobilbruk.

I sin behandling har de spurte alle 32 mobilselskapene som tilbyr tjenester i det norske markedet.

- Våre beregninger viser at cirka 95 prosent av mobilbrukerne er kunder i selskaper som tilbyr en eller annen ordning mot løpske datautgifter. Vi mener derfor at beskyttelsesbehovet allerede er godt ivaretatt, og at ytterligere regulering ikke er nødvendig i denne saken, sier direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet.

Det er PTs oppfatning at løsninger som beskytter kunder mot fakturasjokk drives frem gjennom konkurranse mellom teleaktørene.

De har imidlertid merket seg at noen av teletilbyderne som leier aksess i andres mobilnettverk er avhengig av tilrettelegging fra selgeren for å kunne tilby hensiktmessige løsninger.

- PT mener at tilbud om slike løsinger også på tilgangsnivå kan være en konkurranseparameter, og vil følge denne utviklingen, skriver tilsynet i en pressemelding.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.