Nera tause om Israel-eksport

Telekom-selskapet Nera ønsker ikke å kommentere hva slags utstyr de selger til hvem i Israel. Men de er aktive til å markedsføre seg overfor militære kunder.

Telekom-selskapet Nera ønsker ikke å kommentere hva slags utstyr de selger til hvem i Israel. Men de er aktive til å markedsføre seg overfor militære kunder.

Nera eksporterer mengder av kommunikasjonsutstyr til Israel. Selskapet har i mange år markedsført seg selv gjennom publikasjonsserien Norway Exports, utgitt av blant andre Eksportrådet, i en spesialutgave kalt «Defense products».

Det skriver Klassekampen idag.

I seksjonen "Communication Systems" skriver Nera følgende: «Nera is a world leader in the development of transmission technology and the manufacture of electronic equipment for both civilian and military applications».

Men selskapet vil ikke si noe om hvem de selger sine avanserte, trådløse kommunikasjonssystemer til.

- Vi produserer bare sivile produkter, sier Neras informasjonssjef Helge Skaar til avisen.

I brosjyren fra Eksportrådet reklamerer Nera for sine taktiske produkter, blant annet ved å vise bilder av uniformerte soldater som står ved siden av et militært kjøretøy og snakker i Neras satellitt-kommunikasjonsutstyr. Selskapet selger både radiosystemer, utstyr og satellitt-terminaler knyttet til Inmarsat-systemet.

Nera er også medlem av Norske Forsvarsleveranser der selskapets Eyvind E. Meyer er del av den nasjonale kontaktgruppen for NFL. På NFLs nettsted møtes man av en bildecollage av et krigsskip, en maskingevær-operatør, ammunisjon, en pingvin-rakett og Neras Saturn B10 satellittlink (se faksimile nedenfor).Neras tyske nettsted skriver selskapet følgende om Saturn B10:

"Ruggedized portable terminal for any service. The proven standard in governmental and military use, or at organisations for international aid."

NFL bekrefter at Nera har annonsert hos dem i flere år. Organisasjonen opplyser overfor Klassekampen at de er en rendyrket interesseorganisasjon for bedrifter som selger forsvarsmateriell både i inn- og utland.

Neras informasjonssjef sier selskapet ikke kontrollerer hvordan utstyret de selger brukes.

Skaar bekrefter at selskapet handler med Israel, men gjør det klart at selskapet holder seg innenfor de lover, regler og pålegg de får fra norske myndigheter.

Til toppen