RESULTATERFINANS

Nervøs stemning i IT

Handelen i IT-aksjer fredag viser i enkelte aksjer en nervøsitet som tyder på at stemningen i markedet kan være i ferd med å skifte.

Jørgen Christiansen
24. apr. 1998 - 18:52

Selv om Tandberg Data fredag ble kursvinner med en oppgang på 9,8 prosent er markedet langt fra beroliget. Reaksjonen opp skyldes i hovedsak at noe av kursfallet i går kom på bakgrunn av at markedet så negativt på økte markedsføringskostnader. Vurderingen av disse kostnadene var negativ ved første øyekast, men i dag har man åpenbart snudd i sin vurdering.

Det er imidlertid en voksende uro rundt selskapets informasjons-policy. Dette er spesielt knyttet til hva som sies om konkurrentene. Tilliten til selskapet er altså ikke helt på topp, noe som vil være vanskelig å rette opp på kort sikt.

I NetCom ser det nå ut til at oppkjøpscaset er parkert. Det burde det også vært på et tidligere tidspunkt, med den informasjonen som har latt seg verifisere. Fokus rettes nå mot resultat-fremleggelsen neste torsdag. Forventningene er ikke spesielt høye. Blant annet pekes det på at inntektene fra kontant-kort-kunden trolig ikke har vært særlig høye. Vi har tidligere påpekt at antallet ringeminutter neppe har jevnet ut fallet i ringepriser. Til dette kommer høye markedsførings-utgifter i forbindelse med rekruttering av kunder. I sum er bildet ikke positivt. Aksjen falt 2,3 prosent.

ASK ASA har angivelig vært på sjarm-offensiv i markedet, noe som bidro til å løfte kursen fire prosent. Enkelte analytikere stiller spørsmålstegn ved om selskapet har endret sin edruelige og konservative informasjonspolicy. Det begrunnes med at selskapet måtte berolige deltakerne i emisjonen som kom inn på et noe høyt nivå.

Tandberg Television falt kraftig i løpet av fredagen. Kun handler foretatt klokken 16.00 berget kursen fra et fall på fire prosent. Deler av markedet har stilt spørsmålstegn ved at selskapet gikk glipp av en større kontrakt i England denne uken (vi beskriver saken i detalj mandag). Dette har medført fornyet usikkerhet rundt hvorvidt selskapet vil få med seg den veksten som er lovet - eller om markedet vil modnes raskere enn selskapet klarer å levere.

I sum viser disse eksemplene en stemning i markedet som kan virke foruroligende. De siste månedene har vi sett meget sterk vekst i IT-aksjene. Dersom årsaken primært har vært en positiv stemning i markedet - mer enn fundamentale analyser, er det meget urovekkende. Om stemningen brått skulle snu, kan det legge en brems på utviklingen i prisen på hele sektoren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.