DDR5-minne ventes neste år – men får konkurranse

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Dagens PC-er og servere bruker typisk minnebrikker av typen DDR4 (Double Data Rate) SDRAM. Denne minneteknologien kom imidlertid allerede i 2014, og utviklingen av arvtakeren – DDR5 – er nå i full gang, opplyser standardiseringsorganisasjonen JEDEC i en pressemelding.

Ifølge JEDEC vil DDR5-minne doble både båndbredden og lagringstettheten sammenlignet med DDR4, og den skal være mer effektivt. I tillegg til dobbel ytelse skal også DDR5 være mer strømeffektivt.

Spesifikasjonene til den nye minnestandarden skal etter planen publiseres en gang i 2018, og DDR5 vil også bli et sentralt tema på JEDECs Server Forum i Santa Clara i USA den 19. juni 2017. 

Først servere, så PC-er

Sannsynligvis vil DDR5 dukke opp først i servere, før det vil komme til klient-PC-er senere, ifølge Tweaktown.

Mange analytikere forventet ikke at det ville komme noe DDR5-minne i det hele tatt, og at DDR4 skulle bli siste generasjon av denne minnetypen, skriver PC World. Men ettersom det ikke har vært noen banebrytende endringer i PC- og serverdesign de siste årene, kan det antagelig være behov for enda raskere minnemoduler med høyere lagringskapasitet en stund til.

DDR5 kommer imidlertid til å få konkurranse fra andre minnetyper som er under oppseiling. For eksempel har Intel nylig lansert sitt første produkt basert på 3D Xpoint-teknologien, som Intel selger under merkevaren Optane. Dette er en slags mellomting mellom ikke-flyktig flashminne og DRAM – altså en type internminne som holder på dataene selv etter at strømmen er skrudd av. I første omgang er Optane lansert som en SSD, men neste år vil Optane også komme i form av DIMM-minnemoduler.

Slik ser Intels Optane-SSD med M.2-sokkel ut. Nå planlegges også Optane-baserte DIMM-moduler.
Slik ser Intels Optane-SSD med M.2-sokkel ut. Nå planlegges også Optane-baserte DIMM-moduler. Foto: Intel

Intel ser på Optane som en slags bro mellom DRAM og lagring, som skal gi økt ytelse i fremtidens serverløsninger. Raskere behandling av store databaser hvor hele databasen ligger i arbeidsminnet samtidig vil kunne være en drivkraft for nye minneteknologier av denne typen.

Optane får konkurranse

JEDEC annonserte at også de er igang med utviklingen av en annen ikke-flyktig hybrid-minneteknologi, NVDIMM-P. De går ikke særlig i detalj, men skriver i pressemeldingen at «NVDIMM-P vil bli en ny høykapasitets ikke-flyktig minnemodul for datasystemer», hvor det er fokus på pris, strømforbruk og ytelse. 

– Økende krav til ytelse i servere driver behovet for mer avanserte teknologier, og standardiseringen av neste generasjon minne, som DDR5 og den nye generasjonen ikke-flyktige NVDIMM-P-moduler vil være essensielle for å oppfylle disse behovene, sier styreformann Mian Quddus i JEDEC. 

Fått med deg denne? Ny 1 TB flash-brikke kan gi større og billigere SSD-er

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.