Neste NetWare profileres som lagrings- og applikasjonstjener

Novells NetWare-plattform skal fornyes. Den kommende versjon 6.0 erstatter ikke 5.1, men skal bli spesialist på lagrings- og applikasjonstjenester. En 64-biters utgave er også varslet.

Etter planen skal NetWare 6.0 komme i annet kvartal 2001. Markedet skal overbevises om at NetWare er den "sikreste og mest pålitelige plattformen" (merk: ikke "nettoperativsystem" men "plattform" ) for webtjenester.

En viktig del av budskapet er at nye NetWare kan konsolidere alt som har med lagring av informasjon å gjøre - databaser, meldinger, elektronisk post og dokumenter - i ett sikkert og pålitelig system.

- NetWare legger opp lagring etter en Internett-modell som samtidig forenkler kontrollen over tilgangen til filer og ressurser fra klienter under Windows, Unix, Linux og andre systemer, heter det blant annet i pressemeldingen.

NetWare 6.0 skal selges i tre pakker tilpasset størrelsen på kundens datasystem: liten, mellomstor og datasentral.

Av avanserte egenskaper nevnes klynger på opptil 32 tjenere og støtte til inntil åtte prosessorer i symmetrisk flerprosessering. Lagringstjenesten Novell Storage Services (NSS) vil kunne håndtere milliarder av volumer og kataloger. Hver katalog vil kunne inneholde flere milliarder filer, og maksimal filstørrelse er utvidet til åtte terabytes. NSS nytter alle tilgjengelige prosessorer i tjeneren som kjører den.

Katalogtjenesten NDS eDirectory (NDS står for NetWare Directory Services) skal oppgraderes til versjon 8.5. Den nye vil tilby støtte for DirXML, deling av data mellom ulike kataloger, og en ordning der et selskap kan gi et annet tilgang til en gren av sin katalog. Web-egenskaper skal sikres gjennom utstrakt støtte til Java.

eDirectory 8.5 vil være klar allerede i september, med støtte for Solaris og Windows 2000/NT i tillegg til NetWare. På det tidspunktet vil NetWare 6.0 fortsatt være i lukket betatesting. Åpen betatesting skjer fra desember.

I annet halvår av 2001 vil 64 biters utgaven av NetWare komme. Den går i dag under kodenavnet Modesto, og er tilpasset Intels IA64 arkitektur. Dette systemet skal være nyprogrammert fra grunnen av, og blir et rent IP-produkt.

NetWare 6 betyr ikke at Novell avskriver NetWare 5. Versjon 5.1 og Small Business Suite vil fortsatt selges. I tredje kvartal kommer en oppgradering med støtte til Mac- og NT-klienter og til IPP (Internet Print Protocol), slik at en klient vil kunne råde over enhver skriver på nettet fra sin nettleser.

Les mer om Novell:


Novell: Reposisjonering skal avverge ytterligere salgssvikt
Novell, Sun og CMGI skal bedre trafikkavviklingen på nettet
Novell lanserer katalogtjenester for Win2000
Begge oppdragsgiverne kåret til testvinnere med konkurrerende produkter
Microsoft slår tilbake mot Novell
Novell ikke redd for Active Directory
Linux tar annenplassen fra Novell

;