OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Neste Opera skal hindre uønsket kryptoutvinning

Får innebygd NoCoin-funksjon.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. des. 2017 - 12:47

Som digi.no har skrevet, har en del nettsteder funnet det lukrativt å kjøre JavaScript-basert utvinning av kryptovaluta i nettleserne til de som besøker nettstedet. I noen tilfeller varsles brukerne om dette og bes kanskje til og med om et samtykke før utvinningen starter, men ofte skjer det i det skjulte. Normalt vil den eneste «skaden» være redusert batteritid for batteridrevne enheter. 

Les også: Millioner utvinner kryptovaluta uten å vite om det

NoCoin

Denne skjulte utvinningen er likevel uønsket av de fleste. Derfor kommer Opera Software til å utstyre Opera 50 for pc-er med funksjonalitet som blokkerer slik utvinning. Dette ble inkludert i en sen betaversjon som ble tilgjengelig like før jul. Den stabile versjonen kan trolig ventes tidlig på nyåret. 

NoCoin-innstillingen i kommende Opera 50. <i>Skjermbilde: Opera Software</i>
NoCoin-innstillingen i kommende Opera 50. Skjermbilde: Opera Software

Opera inkluder allerede ad-block-funksjonalitet, og den nye NoCoin-funksjonaliteten vil være en utvidelse av denne. 

Opera blir trolig den første nettleseren som har slik funksjonalitet innebygd, men tilsvarende funksjonalitet har allerede eksistert i noen måneder gjennom blant annet nettleserutvidelsen No Coin, som er tilgjengelig for Opera, Firefox og Chrome.

Ifølge Bleeping Computer vurderer Google å inkludere funksjonalitet i Chrome som setter websider i batterisparemodus dersom de bruker mye CPU i mer enn noen sekunder totalt. Dersom fanen er i bakgrunnen, er tanken at oppgavene som gjøres på siden, blir stoppet helt.

Les også: Skjult kryptovaluta-utvinning avdekket i Javascript-koden til samtykkegenerator

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.