Netcom: Full fart i Nord-Norge

– Vi er snart i mål med 4G-dekning.

Netcom: Full fart i Nord-Norge
Nordkapp neste, sier Tommy Johansen i TeliaSonera/Netcom Bilde: Thomas Marynowski

OSLO/GRÜNERLØKKA (digi.no): TeliaSonera-eide Netcom mener selv de har gode grunner til å feire.

Det er ikke så lenge siden at deres 4G-dekning kunne betegnes som mangelfull – spesielt i de nordlige strøkene av landet var det knapt noen basestasjoner å oppdrive. I september i fjor meldte operatøren at de dekket cirka 65 prosent av befolkningen med 4G-hastigheter.

I dag har pipa fått en annen lyd. Det er en mye mer offensiv Netcom som kaller inn til en pressesamling for å diskutere blant annet nettopp fremgangen i utbygningen.

Netcoms dekningssjef Tommy Johansen viser til de enorme investeringene i nettkvalitet selskapet hadde gjort de siste årene, og samtidig har man hatt de betydelige utfordringene med å flytte over en million kunder fra blant annet Tele 2 og Telenor til TeliaSonera-systemet, noe som ble gjort i flere bolker som tok for seg landsdeler etter tur og de store byene separat.

Les også: – 90 prosent på 4G innen sommeren

Utbygningen av 4G har samtidig fortsatt i høyt tempo, påpeker Johansen, og status per i dag er lovende. 400 kommuner skal nå ha 4G-dekning, og de resterende 28 kommunene får 4G i løpet av de neste seks månedene.

Nærmer seg

Det er fortsatt en del kommuner rundt om i Finnmark, Nordland og noen plasser på Sør- og Vestlandet det gjelder, men TeliaSonera virker temmelig sikre på at de vil være i mål i løpet av måneder.

Administrerende direktør i TeliaSonera Norge, Abraham Foss, setter fokus på hastighet.
Administrerende direktør i TeliaSonera Norge, Abraham Foss, setter fokus på hastighet. Bilde: Thomas Marynowski
 

I løpet av de siste månedene, i hovedsak fra juni til september, har utbyggingen i Troms og Nordland vært stor, med flere hundre nye basestasjoner. Så langt i 2015 har det blitt installert 539 moderniserte stasjoner i de tre nordligste fylkene, sier dekningsjefen.

Og Johansen peker på Nordkapp som det ultimate målet, der det snart loves 4G-dekning.

Netcom viser også til hvor sultne brukerne er etter de høye hastighetene, der bruken av 4G nærmest eksploderer øyeblikkelig etter aktivering, noe som samtidig ikke påvirker bruken i det eldre 3G-nettet.

Les også: 4G nå større 3G

Ifølge den nye rapporten til Open Signal, selskapet som henter informasjon om hastighet og dekning på mobilnettene verden over via sin app som brukes av privatpersoner, holder Netcoms nett seg også i øvre sjikt når det gjelder snitthastigheter, et stykke over Telenor.

En ting er altså klart: Dekningen er bedre for hver dag som går, både hos Netcom og Telenor, og dette kommer jo bare forbrukerne til gode. Med utrulling av LTE-A-kapable basestasjoner og håndsett er det også duket for enda høyere hastigheter og bedre kapasitet i tiden fremover.