NetCom og Telenor klar med GPRS i januar

31. januar lanserer NetCom GPRS (General Packet Radio Service). Det betyr blant annet overføringshastigheter som er tre-fire ganger raskere enn dagens mobilteknologi. Telenor Mobil lover den samme muligheten for sine kunder allerede i løpet av denne uka.

31. januar lanserer NetCom GPRS (General Packet Radio Service). Det betyr blant annet overføringshastigheter som er tre-fire ganger raskere enn dagens mobilteknologi. Telenor Mobil lover den samme muligheten for sine kunder allerede i løpet av denne uka.

Mobiloperatørene kan nesten ikke vente med å gjøre bot på fjorårets udiskutable WAP-fadese. Nå skal mobilnettet gjøres mer brukervennlig og tidligere lovnader om å gjøre det levelig å surfe mobilt skal innfris.

Det skal i det følgende med andre ord handle om GPRS - en pakkesvitsjet teknologi på linje med den Internett baserer seg på. GPRS er ikke et eget mobilnett, men en oppgradering av dagens GSM-nett. Foruten raskere tilgang til nettet vil innføringen av GPRS bety at mobilbrukeren alltid er pålogget nettet, og at vedkommende betaler for den informasjonsmengden hun konsumerer.

NetCom GSM ASA er første selskap ut med å love GPRS til sine kunder. I en pressemelding selskapet sendte ut tirsdag ettermiddag heter det at NetCom i første kvartal vil lansere "Moso" i samarbeid med Ericsson/Microsoft-konstellasjonen.


Moso inneholder mellom annet muligheten til å synkronisere Microsofts epostprogram Outlook med mobiltelefonen. Det legges i første omgang opp til at løsningen skal gi bedriftskunder mobil tilgang til sin elektroniske postkasse og annen personlig informasjon, slik som kalender, kontakter og oppgaveoversikt.

NetCom forbereder nå GPRS ved å oppgradere samtlige basestasjoner rundt om i Norge. I første omgang vil det være dekning på Østlandsområdet og de største byene. I løpet av første halvdel av februar blir GPRS tilgjengelig i resten av NetComs nett. For å utnytte GPRS trenger man egne telefoner som støtter den nye teknologien, skriver NetCom i pressemeldingen.

Informasjonssjef Jo Heldaas i Telenor Mobil AS opplyser til digitoday.no at selskapets kunder allerede i løpet av inneværende uke blir registrert som GPRS-brukere. Det betyr at kundene raskt kan ta i bruk GPRS-nettet dersom de har terminaler som støtter den nye teknologien.

Til forskjell fra NetCom, som hovedsakelig dekker de største byene, vil Telenor Mobil tilby dekning i hele landet, lover Heldaas, som imidlertid ikke vil opplyse noe om prisene ennå.

GPRS åpner helt nye muligheter når det gjelder for eksempel betalingsløsninger, underholdning og lokasjonsbaserte tjenester - det vil si tjenester som baserer seg på hvor i verden du som mobilkunde til enhver tid befinner deg. Med GPRS betaler brukeren for overført datamengde (antall megabyte), i stedet for tiden man er oppkoblet. For tale vil man fortsatt betale for den tiden man snakker.

Til toppen