NetSystem blir nektet tilgang av Sonofon

Den danske mobiloperatøren Sonofon nekter NetSystem tilgang til sitt mobilnett. NetSystem har derfor innklaget selskapet til EU-kommisjonen.

Den danske mobiloperatøren Sonofon nekter NetSystem tilgang til sitt mobilnett. NetSystem har derfor innklaget selskapet til EU-kommisjonen.

NetSystem og Sonofon har kommet til enighet om samtrafikk og prising av samtrafikken, men Sonofon vil ikke gi NetSystem tilgang til sitt mobiltelefoni-nett.

NetSystem ønsker å bygge ut et mobilnett i alle de fire nordiske landene, uten å bygge hele infrastrukturen i nettet. I stedet vil selskapet bygge et såkalt intelligent nett som skal kobles opp mot eksisterende aktørers infrastruktur. NetSystem vil dermed kunne selge sine egne abonnement og kundene vil få SIM-kort og telefonnummer fra NetSystem.

Selskapet har allerede inngått avtaler som gir dem tilgang til de ulike operatørenes fastlinje-nett på samme måte som Tele 2 og Telia i dag tilbyr fastlinje-telefoni i Norge.

- Det vi ser på mobilsiden i dag er som å skru tiden 8-10 år tilbake på fastlinje-telefoni, sier Detlef Stübe i NetSystem til digi.no.

- Vi har allerede fått aksessavtaler på fastnettet og vi er enige om samtrafikk, men når det kommer til mobil-aksess sier Sonofon at det vil være kommersielt skadelig for dem. Derfor nekter de oss adgang, forklarer Stübe.

Administrerende direktør i Sonofon, Alan Koch mener at han ikke er pliktig til å gi NetSystem slik tilgang.

- I henhold til dansk lovgivning er vi kun pliktig å tilby nasjonal roaming eller aksess til vårt nett til andre aktører som har lisens i Danmark. Det er kun selskap som har sine egne nett som har slik lisens, forklarer Koch.

I NetSystem mener man at dansk lovgivning på teleområdet er underordnet EUs konkurranselovgivning.

- Det er akkurat dette striden gjelder. Vi har ulik tolkning av lovverket, og mener at Sonofon nekter oss tilgang av rene kommersielle hensyn. Det har de ifølge konkurranselovgivningen ikke anledning til, mener Stübe.

Detlef Stübe er direktør i NetSystem med ansvar for regulatoriske forhold.

Til toppen