SIKKERHET

Nettangrep rammer store britiske sykehus

Et cyberangrep mot en underleverandør har ført til avlyste inngrep ved flere britiske sykehus. Testresultater kan bli forsinket i ukevis, melder flere medier.

 St Thomas' Hospital i London er et av sykehusene som er rammet av angrepet.
St Thomas' Hospital i London er et av sykehusene som er rammet av angrepet. Foto: Alberto Pezzali/AP Photo/NTB
4. juni 2024 - 16:43

King's College Hospital, Guy's Hospital og St Thomas' Hospital – alle i London – er blant sykehusene som er berørt, melder Sky News.

Problemene skyldes at Synnovis, et selskap som blant annet tester blod og leverer andre tjenester til sykehusene, er rammet av en «stor IT-hendelse», ifølge et brev sendt til helsepersonell og som Sky News har fått innsikt i.

Hendelsen, som skal ha skjedd mandag, skal spesielt ha gått ut over blodoverføringer.

Også The Independent har sett eposter sendt til helsepersonell. De skriver at to av de berørte sykehusene ble nødt til å avlyse alle ikke-akutte operasjoner.

Angrepet skal ha vært utført med ondsinnet programvare som er designet for å skade digitale enheter og nettverk. Høyt plasserte kilder sier ifølge Sky til Health Service Journal at det er snakk om et ransomewareangrep, der data og systemer blir gjort utilgjengelige, mens angriperne krever løsepenger for å frigi systemene igjen.

En av kildene sier det kan ta uker før sykehusene igjen får adgang til prøveresultatene.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) mener at Meta, i langt større grad enn i dag, må ta hensyn til brukernes personvern i alle sine tjenester.
Les også

Ber om møte med Meta – reagerer på KI-planer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.