Nettleser-kapring på åpen web

Microsoft og Yahoo! skal nå slåss om hvem som skal sende deg hjem når du roter deg bort på nettet.

Portal-kjempen Yahoo! skal visstnok slippe sin egen kapringsprogramvare tirsdag denne uken. Denne kapringsprogramvaren er del av selskapets utvidelse av Yahoo! Messenger-tjenesten, og skal endre instillingene i Internet Explorer slik at folk havner på Yahoo!s søkeside heller enn Microsofts når de taster et stikkord i adressefeltet.

Det er ikke så rent få som irriterer seg over at Windows-brukere gjerne havner på predefinerte søkesider og Microsoft-eide feilmeldingssider i nettleseren Internet Explorer. Det er til og med blitt hevdet at dette er en av grunnene til at Microsofts nettsteder rangerer høyt på besøksstatistikkene, siden "alle" er innom der hver gang en nettleseradresse staves feil.

Det er dette Yahoo! nå skal gjøre noe med, ved å "kapre" brukerne over til seg selv istedet. Så vil det vise seg om brukerne synes det er bedre å bli kapret av den ene enn den andre.

Cnet News.com har ikke fått kommentert opplysningene fra offentlige talsmenn for noen av selskapene. Cnet skriver likevel at et skritt som det Yahoo! forventes å ta tirsdag, bare er del av en naturlig utvikling der flere og flere selskaper prøver å skaffe seg kontroll over folks surfevaner ved hjelp av nettleserinnstillinger, verktøylinjer, snarveier og lignende.

Programvaren, kalt Yahoo Experience, legger til en verktøylinje i nettleseren, som sender surferne til Yahoo-nettsteder heller enn til Microsofts søketjeneste.

Microsoft, som kontrollerer 85 prosent av nettlesermarkedet, har hittil hatt førsterett på søkefunksjoner fra adressefeltet i nettleseren. Sist måned la de blant annet til en funksjonalitet som sendte feilstavende nettadresseskrivere til MSNs søketjeneste heller enn til standard 404-feilmelding.

Til toppen