OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Nettsteder: – Huaweis HarmonyOS er Android, bare med et annet navn

Ser bare ut til å ha brukt søk og erstatt i kildekoden.

Huaweis «eget» mobiloperativsystem, HarmonyOS, ser ikke ut til være så unikt som en kan ha fått inntrykk av.
Huaweis «eget» mobiloperativsystem, HarmonyOS, ser ikke ut til være så unikt som en kan ha fått inntrykk av. Foto: patho1ogy/Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. feb. 2021 - 09:24 | Endret 9. feb. 2021 - 15:31

Huawei har fått en del oppmerksomhet for HarmonyOS-operativsystemet selskapet annonserte i august 2019, som et alternativ i tilfelle selskapet ikke lenger kunne bruke Googles offisielle versjon, noe som jo også skjedde.

Nå viser det seg at operativsystemet i veldig liten grad er egenutviklet. I en emulator-basert test som er gjort av Ars Technica, går det tydelig fram at det er svært mye Android igjen i HarmonyOS. I mange tilfeller kan det se ut til at Huawei har tatt komponentene i Android, eller sannsynligvis Android Open Source Project (AOSP), og bare søkt etter ordet «Android» og erstattet dette med «HarmonyOS». 

Dette er heller ikke gjort på noen gjennomført måte, for man finner komponenter som heter noe med Android, inkludert enkelte informasjonsvinduer der det går fram at det egentlig er Android versjon 10 som kjøres. 

Huawei P40 Pro er blant mobilene som rammes av Android-utestengningen, men nå ser det ut til at Huaweis egen Android-konkurrent snart ankommer.
Les også

Huawei skal lansere sin egen Android-konkurrent – og den er rett rundt hjørnet

–Ingen forskjell av betydning

Ars Technica har etter flere timers leting ikke greid å finne en eneste forskjell av betydning mellom HarmonyOS og Android. Så i praksis ser det ut til at Huawei bare har gjort det samme som selskapet selv, og mange andre som leverer smartmobiler i Kina, har gjort i mange år, nemlig å tilby en Android-versjon helt uten Googles tjenester og apper. 

Riktignok kan ikke Huawei lenger bruke varemerket Android i markedsføringen av operativsystemet. Men selskapet har selvfølgelig lov til å fortelle at det er basert på AOSP, istedenfor fortsatt å bidra til misforståelsen om at det dreier seg om et helt nytt operativsystem. 

Etter publisering har vi mottatt en offisielle uttalelse fra Huawei, som vi her gjengir i sin helhet:

«HarmonyOS er et fullstendig nytt operativsystem bygget på Huaweis distribusjonsteknologi, som er unikt designet rundt de nye fremtidige behovene, der ulike IoT-enheter, i større grad, er koblet sammen. De kan implementeres on-demand på tvers av en rekke enheter og kan tilpasses forskjellige hardware- og applikasjonskrav.

Samtidig med at alle gjeldende opensource regler overholdes nøye, utnytter HarmonyOS et stort antall open-source ressurser fra tredjeparter, inkludert Linux til å fremskynde utviklingen av en omfattende arkitektur.

Selv om visse elementer til brukergrensesnittet fra EMUI 11 er bevart i den nåværende utviklerbetaen, lanseres HarmonyOS med et helt nytt brukergrensesnitt på kommende Huawei-smarttelefoner. Betaprogrammet for utviklere pågår fortsatt, og vi oppfordrer til og ønsker oss enhver feedback fra utviklere og partnere. Sammen kan vi arbeide for å sette vår visjon om «Simple AI Life» ut i livet.»

Nå kan man nok si at Ars Technica her slår inn åpne dører, for flere kinesiskspråklige nettsteder, som siteres av Wikipedia, påpekte dette allerede i desember i fjor. 

Oppdatert klokken 15.31 med uttalelse fra Huawei.

Nok en trussel er oppdaget på Android-plattformen, denne gangen hos våre finske naboer.
Les også

Advarer: Android-skadevare kan tappe bankkontoen – spres med SMS

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.