JUSS OG SAMFUNN

New York Times avslørte CIA-agenter

Avisen New York Times la ut en artikkel om et CIA-støttet statskupp, sammen med en 200-siders sensurert rapport. Men sensuren virket ikke så godt, og flere CIA-agenter ble avslørt.

26. juni 2000 - 15:51

Avisen skrev en artikkel om det USA- og britisk-støttede kuppet i Iran i 1953. Sammen med artikkelen kunne man laste ned et 200-siders sensurert CIA-dokument.

I dokumentet ble flere av CIA-agentene som deltok i kuppet navngitt og for å beskytte dem hadde New York Times sladdet navnene deres.

Problemet var bare at sladdingen kom litt i etterkant av dokumentet ved nedlasting, slik at nettsurfere som pauset nedlastingen midt i prosessen kunne se navnene på de involverte, skriver Wired News.

Agentene som ble navngitt i rapporten var alle iranere som var involvert i kuppet som kastet den valgte regjeringen i Iran i 1953.

Avisen trakk tilbake dokumentet så fort de ble klar over tabben, men da var det allerede for sent. Mange hadde lastet ned og lest dokumentet, som var lagt ut i den mye brukte Portable Document Format-standarden, og én av disse leserne sier han kommer til å publisere det usensurert på sine egne nettsider.

- Det er mer farlig å holde dokumentet tilbake enn å publisere det. Det er viktig at de som er truet av lekkasjen får vite at det er 'ute', sa John Young, som driver en nettside dedikert til informasjonsfrihet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra