New York Times avslørte CIA-agenter

Avisen New York Times la ut en artikkel om et CIA-støttet statskupp, sammen med en 200-siders sensurert rapport. Men sensuren virket ikke så godt, og flere CIA-agenter ble avslørt.

Avisen skrev en artikkel om det USA- og britisk-støttede kuppet i Iran i 1953. Sammen med artikkelen kunne man laste ned et 200-siders sensurert CIA-dokument.

I dokumentet ble flere av CIA-agentene som deltok i kuppet navngitt og for å beskytte dem hadde New York Times sladdet navnene deres.

Problemet var bare at sladdingen kom litt i etterkant av dokumentet ved nedlasting, slik at nettsurfere som pauset nedlastingen midt i prosessen kunne se navnene på de involverte, skriver Wired News.

Agentene som ble navngitt i rapporten var alle iranere som var involvert i kuppet som kastet den valgte regjeringen i Iran i 1953.

Avisen trakk tilbake dokumentet så fort de ble klar over tabben, men da var det allerede for sent. Mange hadde lastet ned og lest dokumentet, som var lagt ut i den mye brukte Portable Document Format-standarden, og én av disse leserne sier han kommer til å publisere det usensurert på sine egne nettsider.

- Det er mer farlig å holde dokumentet tilbake enn å publisere det. Det er viktig at de som er truet av lekkasjen får vite at det er 'ute', sa John Young, som driver en nettside dedikert til informasjonsfrihet.

Til toppen