– New Zealand drev masseovervåkning

Snowden avslører, statsministeren nekter.

– New Zealand drev masseovervåkning
Ifølge Edward Snowden har regjeringen i New Zealand villedet sine borgere angående dataovervåkning. Bilde: Barton Gellman/Getty Images/All Over Press

Mens regjeringen i New Zealand hevdet at de ikke drev med masseovervåkning av data, gjorde de nettopp det i all hemmelighet, ifølge varsleren Edward Snowden.

Statsministeren i New Zealand, John Key, har gjentatte ganger nekter for at GCSB (sikkerhetstjenesten i landet) har drevet med masseovervåkning. Han skal ha gjentatt disse forsikringene så sent som sist uke, i forkant av valg i landet.

Snowden er veldig tydelig: Han skriver at alle påstander om at masseovervåkning ikke finner sted i New Zealand, at internett-trafikken ikke er overvåket, og at GCSB ikke oppfordrer til dette, er falske.

Ifølge Snowden kom han jevnlig over kommunikasjon fra New Zealand i løpet av sin tid i NSA, og informasjonen gikk gjennom søkeverktøyet Xkeyscore, som både NSA og GCSB bruker.

Han minner om at Xkeyscore brukes i hovedsak til å gå gjennom private eposter, tekstmeldinger og internett-trafikk.

Snowden skriver også at allerede de opprinnelige dokumentene om Xkeyscore viste tydelig at verktøyet brukes i New Zealand. Systemet inneholder en funksjon kalt for «Five Eyes Defeat», som omfatter landene USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand. Systemet lar brukerne krysse av landene man ikke ønsker å få informasjon fra. Hvorfor skulle systemet i det hele tatt gjort det mulig å krysse vekk New Zealand, hvis det ikke i utgangspunktet kom informasjon fra New Zealand, spør Snowden.

Snowden fortsetter med å skrive at regjeringen i New Zealand er fullstendig klare over overvåkningen, og at denne foregår hver dag. GCSB gir informasjon om millioner av newzealandske borgere til NSA, mye av dette via den kontroversielle Waihopai-stasjonen, og de benytter seg ikke bare av Xkeyscore, men bidrar også med utvikling av algoritmer for systemet. Statsministeren i landet er personlig klar over dette, mener Snowden.

Det betyr at hver nettside man besøker, hver melding man sender eller hver epost man skriver kan sees av overvåkerne, sier Snowden, uansett hvor private de måtte være. De blir fanget opp, lagret og analysert av algoritmer lenge før de når mottakerne.

Snowden skriver at siden det er valg om fem dager, vil New Zealands innbyggere endelig få anledning til å sende en melding til landets ledere om hva de mener om masseovervåkning.

I en annen artikkel skriver nettstedet The Intercept at overvåkningsprogrammet ble iverksatt av GCSB i 2012, og det skal ha inkludert installasjon av hemmelig utstyr som kunne overvåke nett-trafikken som går gjennom Southern Cross-kabelen. Denne kabelen er den viktigste nettforbindelsen mellom New Zealand og resten av verden. Deretter skal GCSB ha installert såkalte «metadata-sonder», som gjør det mulig å samle inn store mengder data i sanntid. Prosjektet ble kalt for «Speargun».

I løpet av helgen skal statsministeren Key gått så langt som å innrømme at GCSB skal ha planlagt et overvåkningsprogram, men at han selv avviste det før implementering.

    Les også:

Les mer om: