KARRIERE

Ni av ti sender privat e-post fra jobben

Nærmere ni av ti europeere synes det er helt greit å bruke jobbens e-post til å sende private meldinger. Det viser en undersøkelse foretatt av rekrutteringstjenesten Monster.

12. aug. 2002 - 10:10

Nærmere ni av ti europeere synes det er helt greit å bruke jobbens e-post til å sende private meldinger. Det viser en undersøkelse foretatt av rekrutteringstjenesten Monster. Å bruke arbeidstiden til å sende privat e-post, og å sende e-post fra bedriftens server med bedriftens e-postadresse, er for de fleste sett på som akseptabelt.

Nettrekrutteringstjenesten Monster gjennomførte nylig en undersøkelse blant sine brukere der det kom frem at 88 prosent av europeerne innrømmer å bruke arbeidsgivers e-post til private formål. 12 prosent sier de aldri sender privat e-post fra jobben av frykt for represalier eller oppsigelse.

Les tidligere e-post-saker:

Tanaværing sendte mail til CIA - fikk 7.000,- i bot
Sjefen snuste i e-posten - fikk smekk
Du kan tjene 30 millioner i dag
Kaketyver tar din Hotmail-konto
ADSL-tilbud gir klagestorm hos forbrukernes vaktbikkjer
Re: Your Password! Hold fingrene unna!
Hvor blir det av e-posten?
Program sender e-post fra stjålet PC

Det samme gjelder i Norge. Her svarer over halvparten, 56 prosent, at de bruker jobbens e-post til å sende private meldinger hver eneste
dag. To av ti sier de gjør dette noen ganger i uka, mens åtte prosent bruker jobb-e-posten til private formål omtrent en gang i måneden.
Snaue 12 prosent av de norske deltakerne i undersøkelsen sier de ikke gjør dette, fordi de er redde for konsekvensene.

I Tyskland, Spania og Italia frykter de mest for konsekvensene av privat e-postbruk på jobben, mens de nordiske heller litt i motsatt retning.
- Bruk av e-post er blitt så vanlig at de fleste ikke tenker over om det er galt å bruke arbeidsgivers mailadresse når man sender private meldinger. Jeg vil råde bedrifter til å informere de ansatte om firmaets policy når det gjelder bruk av privat e-post i arbeidstiden og gjerne la dette inngå som en del av ansettelsesavtalen. Ifølge Datatilsynet har ikke arbeidsgiver lov til å lese de ansattes private e-post med mindre det er inngått avtale om det. Man kan unngå konflikter dersom e-postbruk blir avklart med de ansatte på et tidlig tidspunkt, sier markedssjef Eva Bredesen i Monster.no.

Hun legger til at å sende privat mail fra bedriftens mailadresse kan sammenliknes med å sende private brev på firmaets brevpapir. - Sett av ti minutter i lunsjen hvis du skal sende private meldinger og bruk en hotmail-adresse eller liknende. Da er du på den sikre siden, sier Bredesen.

Monster-meter-undersøkelsen ble gjennomført i sommer, og hver deltaker kan kun svare én gang. 9.637 europeere deltok i underskøelsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.