KUNSTIG INTELLIGENS

Nvidia har lansert datamaskin som skal gjøre roboter skikkelig smarte

Jetson Xavier skal være 20 ganger kjappere enn forgjengeren.

Nvidias nye brikke er spesifikt beregnet på avanserte roboter, som selskapet illustrerer i dette bildet.
Nvidias nye brikke er spesifikt beregnet på avanserte roboter, som selskapet illustrerer i dette bildet. Foto: Nvidia
5. juni 2018 - 12:37

Robotteknologien har allerede blitt temmelig avansert, men nå slår skjermkortprodusenten Nvidia et slag for å bringe teknologien noen stormskritt videre. På Computex-messen dro selskapet nemlig sløret av en ny datamaskin spesifikt designet for fremtidens roboter.

Den nye datamaskinen heter Jetson Xavier og spesialiserer seg på kunstig intelligens til bruk i både roboter, droner og andre typer autonome maskiner. Den leverer ifølge Nvidia hele 20 ganger høyere samlet ytelse og 10 ganger høyere energieffektivitet enn forgjengeren Jetson TX2, som ble lansert i mars i fjor.

Slik ser Jetson Xavier-brikken ut. <i>Foto:  Nvidia</i>
Slik ser Jetson Xavier-brikken ut. Foto:  Nvidia

Seks prosessorer

Jetson Xavier skal utgjøre maskinvarekomponenten i en ny plattform som Nvidia kaller Isaac, som gir utviklere avanserte programvareverktøy til å utvikle egne autonome robotløsninger til bruk i en rekke ulike sammenhenger. Disse verktøyene omfatter blant annet realistisk, virtuell simulering av omgivelser som kan brukes til å teste robotløsningene på en enklere og kjappere måte enn før.

Når det gjelder spesifikasjoner skilter Jetson Xavier med til sammen seks prosessorer; en åttekjerners ARM-hovedprosessor, en 512-kjerners grafikkprosessor med Nvidias Volta-arkitektur, to spesialiserte maskinlæringsprosessorer, samt egne prosessorer for håndtering av video og datasyn. Brikkene har også 16 GB minne og 32 GB eMMC-lagring hver.

Med denne utrustningen skal brikken kunne gi roboter avanserte egenskaper når det gjelder blant annet oppfattelse og kartlegging av omgivelser, planlegging av handlinger og evne til å gjenkjenne og forutsi bevegelser til objekter rundt seg.

Jetson Xavier skal bli tilgjengelig i august i utviklerpakker som inkluderer Isaac-programvaren til en amerikansk pris på 1300 dollar, cirka 10 000 kroner. Norsk pris og tilgjengelighet er ennå ikke kjent.

Les også: Den superavanserte roboten SpotMini skal legges ut for salg »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.