Nvidias nye kredittkortstore «superdatamaskin» skal gi tingenes internett kunstig intelligens

Nvidia Jetson TX2.
Nvidia Jetson TX2. Bilde: Nvidia
8. mars 2017 - 11:35

Nvidia har lansert en ny datamaskin som er omtrent på størrelse med et kredittkort (50x87 mm); Nvidia Jetson TX2. Dette er etterfølgeren til Nvidia Jetson TX1, som ble lansert høsten 2015

Den lille Jetson TX2-datamaskinen er ment å bygges inn i enheter som droner, nettverkskameraer eller roboter, og ifølge Nvidia skal den være kraftig nok til at den gjør det mulig å bygge kunstig intelligens (AI) inn i denne typen IoT-enheter.

– Jetson TX2 bringer kraftige AI-muligheter ut til kanten av nettverket, noe som gjør det mulig med en ny kategori med intelligente maskiner, sier Deepu Talla, daglig leder i Nvidias Tegra-avdeling, i en pressemelding. 

Ved å putte et TX2-kort i et videokamera vil kameraet ifølge Talla kunne gjøre «intelligent videoanalyse» som kan bidra til å gjøre byene smartere og tryggere, og man skal kunne bygge nye typer roboter for å gjøre produksjonsprosesser på fabrikker enda mer effektive. 

Sanntids-analyse

Utviklingen innenfor tingenes internett vil føre til at mer av dataprosesseringen vil måtte foregå i kanten av nettet, i stedet for i datasenterne. De mange IoT-enhetene vil generere enorme datamengder, og det å overføre dette til «skyen» for behandling vil kunne gi en uønsket belastning på nettet. Ved å gjøre en større del av prosesseringen lokalt vil man kunne unngå dette (du kan lese mer om dette i vår Digi Ekstra-artikkel om «edge computing» her.)

Nvidia beskriver på sine nettsider hvordan Jetson-plattformen løser dette ved å bygges inn i kameraer, og hvordan disse skiller seg fra tradisjonelle kameraer. Et tradisjonelt kamera vil kunne overføre video til skyen, hvor videoen analyseres. Med et AI-kamera basert på Jetson vil videoen analyseres i sanntid på stedet – i kameraet – og en mye mindre datamengde overføres til skyen. 

Nvidia Jetson TX2 <i>Foto: Nvidia</i>
Nvidia Jetson TX2 Foto: Nvidia

Smarte droner er et annet bruksområde. Dette kan for eksempel være droner for å kontrollere kraftlinjer, vindmøller og annen infrastruktur. Ved å bygge intelligens inn i dronene vil de kunne reagere og ta avgjørelser raskere. Jetson-plattformen støtter maskinlæring, noe som blant annet gjør det mulig å lage autonome robotsystemer som kan trenes opp av andre roboter – eller samarbeide med andre roboter eller mennesker. 

Dobbelt så kraftig

Jetson TX2 skal være dobbelt så kraftig som TX1, og er basert på to 64-bit Nvidia Denver 2-CPU-kjerner i tillegg til fire ARM A57-kjerner. Grafikkprosessoren (GPU-en) er oppgradert til Nvidias nye Pascal-arkitektur, og har totalt 256 kjerner. 

Dette er nok krutt til at TX2-kortet kan kode og dekode 4K-video med 60 bilder i sekundet. Ett TX2-kort kan håndtere opptil 6 kameraer. Tilkobling mot omverdenen kan skje via 1 Gbit/s Ethernet, 802.11ac wifi eller Bluetooth. Løsningen kjører Linux for Tegra som operativsystem. Strømforbruket er oppgitt til under 7,5 watt.

I tillegg til Jetson TX2 har Nvidia også annonsert JetPack 3.0, som er en ny versjon av Nvidias SDK for kunstig intelligens for Jetson.

Cisco er ett av selskapene som benytter Jetson-plattformen, og ifølge Nvidia vil det nye TX2-kortet gjøre det mulig å bygge inn ansikts- og talegjenkjenning i Cisco Spark-produktene. Cisco Spark Board er for øvrig utviklet hos Ciscos norgeskontor på Lysaker i Bærum: Utviklet på Lysaker, nå lanserer Cisco sitt Spark Board i hele verden »

Jetson TX2-utviklersettet er tilgjengelig i USA og Europa fra 14. mars for 599 dollar, og Nvidia har allerede åpnet for forhåndsbestilling. Vil man ha kun modulen er den tilgjengelig i løpet av andre kvartal til en pris på 399 dollar i kvanta på 1000 enheter eller mer fra Nvidia. Men enheten vil også bli tilgjengelig fra distributører.

Teleselskapene må bygge tjenester på nye måter: Nettskyen blir fundamentet for 5G

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.