Nix mer MP3 for Napster

Fredag kveld er det slutten på visa for Napsterbrukere med MP3-avhengighet. Selskapet må stenge verdens største byttesentral for musikk.

En amerikansk domstol ga onsdag beskjed om at Napster Inc, selskapet bak den massivt populære musikk-byttesentralen Napster, må stenge tjenesten sin.

På fredag er det slutt, etter en dramatisk tautrekking mellom selskapet og plateselskapenes interesseorganisasjon Recording Industry Association of America (RIAA).

Dommer Marylin Hall Patel sa at selskapet oppfordret til brudd på platebransjens opphavsrett i stor skala, og at de sannsynligvis ville tape hvis saken kom opp til rettslig behandling, skriver AP.

Pålegget om å stenge settes i verk førstkommende fredag, etter at plateselskapene satte opp en garanti på fem millioner dollar for å dekke eventuelle tap Napster måtte få som følge av pålegget, i påvente av rettsaken.

Rettssaken skal starte i desember en gang.

RIAA saksøkte Napster i desember i fjor, og hardrockbandet Metallica fulgte etter med sak da de oppdaget at folk byttet låtene deres over Napster-nettverket.


Napsters advokat har argumentert med at kopiering og bytting av musikk ligger innenfor amerikansk lovgivnings 'fair use', eller rettferdig bruk, og at denslags bytting av musikk er viktig for nye og uetablerte musikere.

Dette imponerte ikke dommer Patel, som mente at siden Napster ville kunne ha fått nærmere 70 millioner brukere innen saken kommer opp for retten i desember, var det viktig å stenge tjenesten for å unngå videre brudd på plateselskapenes rettigheter.

Les mer om: