BASESTASJON

Nkom har økt fokus på å finne falske basestasjoner

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) intensiverer jakten på falske basestasjoner som følge av Ukraina-krigen og den pågående Nato-øvelsen Cold Response. 

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet intensiverer jakten på falske basestasjoner. Med et slikt redskap kan man avlytte samtaler og lese sms-er på andres mobiltelefoner.
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet intensiverer jakten på falske basestasjoner. Med et slikt redskap kan man avlytte samtaler og lese sms-er på andres mobiltelefoner. Foto: Annika Byrde/NTB
23. mars 2022 - 08:25

Det bekrefter Nkom til Dagbladet.

En falsk basestasjon, også kjent som Imsi-fanger, brukes til å overvåke mobilkommunikasjon ved å bryte inn i kommunikasjonen mellom mobilterminalen og basestasjonen. Den får plass i en bil eller i en koffert som kan trilles forbi målet.

Den som styrer redskapet, kan kartlegge hvilke mobilbrukere som er i nærheten, og i prinsippet lese SMS-er og avlytte samtaler.

– Nkom har nødvendig kompetanse og utstyr til å avdekke bruk av falske basestasjoner. Dette er noe vi jobber med kontinuerlig 24/7, samt sporadisk både i Oslo og andre deler av landet, sier sjef for seksjon for tilsyn og rettledning i Nkom, Tore Lunestad.

De gjennomfører flere stikkprøver av kjøretøy og folk nå enn før krigen i Ukraina, og det er nå en økt risiko for falske basestasjoner, sier Lunestad.

– Dette har vi nå større fokus på å avdekke, sier han.

Det er ikke observert noen falske basestasjoner etter at krigen i Ukraina eskalerte, men Nkom måler nå radiofrekvenser både på oppfordring og eget initiativ for å se om de finner noe utenom det normale, sier han.

19 paller med telekomutstyr ble lastet ombord i denne traileren ved NTEs lager i Steinkjer for å sendes til en mottaker i Ukraina.
Les også

NTE sender 19 paller teleutstyr til Ukraina

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.