IT-BRANSJEN

Noen har brutt seg inn og stjålet maskinparken til Lær kidsa koding: – Verden er full av slemminger

Noen har brutt seg inn og forsynt seg av maskinparken Lær kidsa koding skulle benytte på helgens Spillexpo-arrangement i Norges varemesse på Lillestrøm

Spillexpo er en spillmesse som arrangeres på Lillestrøm utenfor Oslo. Messen holdt tidligere til på Fornebu.
Spillexpo er en spillmesse som arrangeres på Lillestrøm utenfor Oslo. Messen holdt tidligere til på Fornebu. Foto: Anette Karlsen/NTB

– Verden er full av slemminger som stjeler fra barn, sier Torgeir Waterhouse til Digi.no. 

I 2012 startet han non–profit–organisasjonen sammen med Simen Sommerfeldt i Bouvet og Helge Prestrud Aastad i Statnet. Siden den gang har det skjedd mye.

100.000 barn deltar årlig

Selskapet har fått flere ansatte og organiserer kodeklubber og produserer læringsmateriell for norske barn og unge. I tillegg deltar over 100.000 barn årlige på kodetimen som arrangeres sammen med norske skoler.

Til helgen stiller frivillige opp på Spillexpo for å skape engasjement rundt programmering og spillutvikling i de 10.000 kvadratmeter store messehallene på Lillestrøm.

Et sted mellom åtte og 12 maskiner er borte fra varelageret. 

– Det som er interessant er at dette er eldgamle maskiner uten noen bruksverdi. Det holder akkurat nivået de skal brukes til, sier Waterhouse. 

198 kodeklubber

Les også

Allerede er det etablert 198 kodeklubber over hele landet. De frivillige har arrangert tusenvis av kodearrangementer for barn unge siden oppstarten. 

Og det er det som er så fint med Lær kidsa koding, sier Waterhouse. Frivilligheten har vært selve fundamentet til veksten siden starten i 2013. De som stiller opp gratis, ser verdien av arbeidet. 

Det viser seg igjen og igjen. For da Waterhouse ba sin nød om hjelp fra bekjente på Linkedin onsdag kveld, strømmet det raskt til med respons fra bransjekolleger som ville hjelpe til.

HP, Talentsenteret, Elkjøp, Ways, Statnett, Sopra Steria og Lenovo kunne alle bidra med utstyr for å få arrangementet på vingene igjen. I tillegg har det kommet en rekke tilbud fra ulike privatpersoner.

– Hvor mye vi ender opp med, vet vi ikke enda, sier Waterhouse. 

HP-sjef Verner Hølleland snudde seg fort rundt og fant 20 maskiner på demolageret som maskinvaregiganten kunne avse til formålet. 

Alle ville hjelpe til

Lær kidsa koding skal hente utlånsmaskinene i løpet av torsdag på hovedkontoret på Fornebu utenfor Oslo.

– Vi ønsket å hjelpe til fordi HP har som en del av vårt verdisett å bidra til samfunnet vi er en del av. Lær kidsa koding går godt inn i den kategorien.

– Dette er utlånsmaskiner, men vi tenker at vi kommer til å følge opp med en donasjon slik at de får økt kapasiteten permanent, sier Hølleland til Digi.no. 

Arrangørene av Spillexpo venter rekordbesøk denne helgen. Messesjef Julius Solheim tror på over 20.000 besøkende mellom 12. og 14. november

– Hvert år måler vi hvor mange billetter vi har solgt i dagene, ukene og månedene før messen. I år har det vært helt ekstremt, og vi har solgt over dobbelt så mange billetter som på samme tid som i 2019. Årets messe ligger an til å sprenge alle rekorder, sa Solheim tidligere denne uken. 

(artikkelen fortsetter under)

Statsminister Erna Solberg i aksjon under åpningen av Spillexpo på Norges varemesse da messen ble arrangert i 2019. Foto: Fredrik Hagen/NTB

Cyberforsvaret og Ubisoft

Spillexo har blitt arrangert i messehallene på Lillestrøm siden 2019. Totalt er det satt av rundt 10 000 kvadratmeter i hallene som huser utstillinger fra blant annet spillselskapet Ubisoft, Cyberforsvaret og Elkjøp.

På messen kan man møte spillutviklere, utdanningsinstitusjoner og gå på seminarer.

Spillexpo åpnes i år av statsminister Jonas Gahr Støre. 

– Det høye billettsalget viser at folk, og kanskje særlig ungdom, er tørste på opplevelser. De vil ut og møte ekte mennesker i fysiske omgivelser. Det er selvfølgelig vi veldig glade for, og vi håper å kunne tilby en super messeopplevelse, fortalte Solheim.

Tar smittevern på alvor

Han forklarte  at Spillexpo fortsatt tar smittevernet på alvor. Messesjefen mener derfor det på tross av økende smitte i samfunnet, vil bli et trygt arrangement. 

I tillegg til å møte folk fra norsk spillbransje, er det mulig å prøve VR-briller og retrokonsoller som Nintendo 8-bit og Sega Mega Drive, se cosplay-show og møte Youtube-kjendiser. I år er det også lagt et ekstra fokus på e-sport, og det blir mulig å se sine unge helter i aksjon. 

Også Cosplay-delen av messa kommer til å få et større område enn noen gang før, med flere konkurransekategorier.

– Cosplay og spillkultur henger uløselig sammen, og cosplay-miljøet i Norge vokser. Det trekker også folk utenfor miljøet til messa, for det er jo spennende å se de hundrevis av menneskene vi regner med vil komme til messa kledd ut som sine favoritt-spillkarakterer, sa grunnlegger Erling Løken Andersen til Digi.no i september. 

Les også

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.