Nokia med ekstrem kameramobil

Ny Windows Phone-mobil til tross, det er en Symbian-modell som vekker mest oppsikt.

Nokia med ekstrem kameramobil
Kamerasensoren i Nokia 808 PureView har en oppløsning på 41 megapiksler. Bilde: Nokia

Nokia introduserte i dag flere nye mobiltelefoner i forbindelse med mobilmessen Mobile World Congress som arrangeres i Barcelona denne uken.

Selskapet har det siste året har Windows Phone som hovedplattform, men under dagens pressekonferanse var det bare én helt ny Windows-mobil som ble avduket. Denne modellen, Lumia 610, er en enklere mobil enn de Windows Phone-enhetene som finnes på markedet nå. I april kommer Microsoft med en oppdatert utgave av operativsystemet som gjør det mulig å kjøre det på enheter med mindre minne og prosessorkraft enn det som tilbys med enhetene som er på markedet i dag.

Nokia Lumia 610 er den billigste Lumia-modellen til nå.
Nokia Lumia 610 er den billigste Lumia-modellen til nå. Bilde: Nokia

Lumia 610 er utstyrt med 3,7 tommer skjerm med 800 x 480 oppløsning, 256 megabyte RAM og 8 gigabyte intern lagringsplass. Den har en veiledende pris på 189 euro og skal komme i salg i andre kvartal i år.

Nokia kunngjorde også at Lumia 900, som så langt bare har blitt solgt i USA, i andre kvartal komme i salg i flere land. I markedet hvor det ikke tilbys LTE, vil mobilen leveres med støtte for Dual Carrier HSPA, som skal kunne gi en nedlastingshastighet på inntil 42 megabit per sekund. Veiledende pris for denne modellen er 480 euro.

Ekstrem oppløsning

Det er helt klart modellen Nokia 808 PureView som er den mest oppsiktsvekkende av Nokias nye modeller. Denne er basert på Belle-plattformen (tidligere Symbian) og leveres med en kamerasensor med oppløsning på hele 41 megapiksler (7728 x 5368 punkter). Sensoren gjør det mulig å ta fotografier med en oppløsning på 38 megapiksler, men mer hensiktsmessig er det trolig å bruke den høye oppløsningen i forbindelse med zooming, sammen med fotografering av bilder med oppløsning på inntil 8 megapiksler.

Da vil systemet i mobilen ta bilder med en rekke ekstra piksler, og så velge ut de pikslene som gjør at bildet blir skarpest. En nærmere beskrivelse av teknologien finnes her.

Kameraet er utstyrt med optikk fra Carl Zeiss, har en brennvidde som tilsvarer 26-28 mm med 35 mm-kamera, en nærhetsgrense på 15 cm og et optisk format på 1/1,2”.

Med en maksimal blenderåpning på f/2.4 skal kameraet være relativt lyssterkt. Men mobilen er i tillegg utstyrt med xenonblits og LED-basert videolys. Videoopptak kan gjøres med 1080p-oppløsning. Det loves også høy lydkvalitet på videoopptakene. Veiledende utsalgspris er 450 euro. Mobilen kan ventes i butikken i mai.

    Les også: