Nokia satser på elektronikk til hjemmet

Finlands store stolthet er ikke fornøyd med å ligge i verdensbefolkningens lommer. Nå vil de inn i huset.

Verdens største mobiltelefonprodusent er ikke fornøyd med å ligge i lommene til store deler av verdens mobiltelefonbrukere. Nå vil de inn i huset ditt, og det med en rekke produkter som skal gjøre hjemmet klart for fremtiden.

Selskapet, som er mest kjent for å produsere mobiltelefoner, skal lansere flere produkter nettopp med tanke på å kapre hjemmepublikum og aksle seg inn i den svært verdifulle sofakroken.

Allerede til våren kan man få Nokias Media Terminal, en Linux-boks med muligheter for blant annet nettsurfing, e-post, Internett-spill og lignende, foran TV'n.

Men det stopper ikke der. Selskapet har visjoner om å kapre hele markedet for set-top-bokser, med produktet Home Server. Denne skal kunne ta seg av alt man trenger av dekoding, routing, lagring, hjem-styring og annet.

Det betyr at du med én og samme boks kan dekode digital-TV fra parabolantennen, be fryseren av-ise seg selv, lagre video fra ferien, surfe på nettet, styre hele familiens kalendere, foreta videokonferanser og stort sett alt annet som i dag gjøres med forskjellige datamaskiner eller spesialutstyr.

Boksen skal kunne knyttes opp til alle slags bredbåndsnettverk, og vil ifølge Nokias presentasjon ha DVD-spiller, hub for trådløst lokalnettverk og muligheter for synkronisering opp mot alle andre apparater i hjemmet.

Home Server skal også kunne styres fra mobiltelefonen, for eksempel, slik at man kan fjernstyre hele huset via sin WAP-telefon.

Selskapet er bare ett av mange som halser etter det man tror vil bli et svært lukrativt marked. Kampen om skrivebordet er vunnet av Microsoft, og det er mange parter som vil slåss om sofakroken. PlayStation 2 ble lansert i Norge i forrige uke, også den med klare multimedia-trekk.

DVD-spiller og Internett-oppkobling er bare to funksjoner som peker mot dette, og Sony samarbeider blant annet med Java-skaperne i Sun Microsystems om å skape en multistandard altmulig-boks.
IBM, som er storleverandør av personlige datamaskiner, lager også såkalte 'gateways', som brukes i såkalt intelligente hjem.

Nokia Home Communications har identifisert en rekke trender de mener peker mot slike hjemmesentraler.


IP, internettprotokoll, kommer overalt - både som transport og applikasjonsgrunnlag. Bredbånd vil bli brukt, så sant det er tilgjengelig til akseptable priser. Alle analoge videoapparater i hjemmet vil bli byttet ut med digitale, og teknologiplattformen blir felles mellom lyd, bilde og data.

Dette er noen av punktene Pia Vuohelainen, business manager for Nokia Home Communications, ser for seg.

Inntil hjemmeserveren kommer, skal selskapet satse på Media Terminal og trådløse hjemmenettverk. Home Server skal komme på markedet rundt årsskiftet 2001/2002.

Til toppen