FORBRUKERTEKNOLOGI

Nokia skal utfordre Telenor og Apple

Nokia skal snart åpne en ny musikk-butikk og har inngått et samarbeid med Microsoft.

6. aug. 2007 - 08:58

Spekulasjonene startet da Nokia i fjor kjøpte engelske Loudeye, den største distributøren av musikk til nettmusikk-butikker i Europa. Selv om Loudeye i utgangspunktet er en mellommann, var det mange som spurte om Nokia ikke skulle lansere en musikkbutikk selv, men Nokia ville ikke svare.

Nå sirkulerer ryktene: 29. august kommer verdens største mobilprodusent med sin egen musikkbutikk, hevder finansbladet Fortune.

Med en lansering av en egen musikkbutikk girer Nokia opp en lenge ulmende krig mellom mobiltelefon-produsentene, teleselskapene og andre aktører som Apple og Microsoft. Kampen står om milliard-inntekter fra salget av musikk og etterhvert video og spill til verdens mobilkunder.

Hittil er det teleselskapene som har "eid kunden" og blant annet Telenor har satset tungt på mobilt musikksalg. Men nå vil altså Nokia for alvor ta steget ut fra å være en ren maskinvare-leverandør og benytte makten de har til å plassere ikoner i oppstartsbildet på mobilene sine.

Nokia spiser stadig markedsandeler og hadde i andre kvartal 38 prosent av det globale mobilsalget.

Det er dog neppe helt frivillig at Nokia angriper sine partnere, teleselskapene. Men trusselen fra Apple er overhengene - jo lengre man venter, jo sterkere blir Apple og deres musikkbutikk iTunes, tenker nok mange.

Den kommenden Nokias musikk-butikk skal la kunder kjøpe musikk til mobilene sine og senere overfør dem til PCen, hevder Forbes som har snakket med kilder i Nokia.

Og nå underbygges ryktene av en pressemelding fra Microsoft. Nokia har signert en avtale med Microsoft om å bruke deres kopibeskyttelses-format WMA. I utgangspunktet er musikk, ringetoner og annet innhold man kjøper til mobiler kopibeskyttet, men bransjestandarden for mobilt innhold åpner ikke for overføring til PC eller andre plattformer. Dette løser nå Nokia med å bruke WMA på mobilen.

Motsatsen finner man hos blant annet Telenor: Etter å ha kjøpt en låt, må brukere laste ned en versjon til mobilen og så en WMA-versjon til PCen.

Helt konkret forteller de to selskapene at Nokia skal legge inn Microsoft Readyplay (som beskytter WMA-filer) både sin S60 og S40-programvarepakker. S60 brukes ikke bare av Nokia, men er også lisensiert ut til LG og Samsung.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.