KARRIERE

Nordiske IT-studenter har de samme drømme­arbeidsgiverne

Men de har ulike forventninger til hva en god arbeidsgiver skal være.

Studenter i nordiske land ønsker seg ulike ting av arbeidsgiveren.
Studenter i nordiske land ønsker seg ulike ting av arbeidsgiveren. Foto: Colourbox

De vil til Google, Microsoft og IBM. Det er få overraskelser når studenter i Norge, Finland, Sverige og Danmark blir spurt om drømmearbeidsgiveren.

Ulikhetene dukker opp når studentene svarer på hvilke egenskaper arbeidsgiveren skal ha. 

– Nordiske studenter ser ut til å være mer delt enn noensinne. Det legger selvsagt økt press på arbeidsgiveren. Arbeidsform og kommunikasjonsform må tilpasses, avhengig av landet, sier Claes Peyron, administrerende direktør for Universum Nordics, i en pressemelding.

Drømmejobbenes ti på topp-liste

Nordens mest attraktive arbeidsgivere 2018 er en undersøkelse utført av svenske Universum for å se hvilke karrieremessige ønsker og preferanser de helt ferske arbeidstakerne har.

Studenter ved over 100 utdanningsinstitusjoner i de fire nordiske landene er spurt.

IT-studentenes topp ti er også svært stabil i år sammenlignet med fjoråret, med Microsoft, Sweco, Ramboll og Siemens i de fire øverste. Den eneste endringen er at Sweco går opp en plass og Ramboll faller en plass ned til tredje.

Hva studenter vil ha

Lønns- og karrieremuligheter er viktig i alle land. Det samme er menneskene du skal jobbe med og bedriftens kultur.

Men det er tydelige forskjeller mellom landene. Norske studenter innenfor it, ingeniør og business ønsker seg et godt arbeidsmiljø, i Sverige er et kreativt og dynamisk arbeidsmiljø på topp, danske studenter ønsker høy lønn og i Finland er det allsidige arbeidsoppgaver som er på topp.

Finske studenter vil til det offentlige

Den mest populære retningen for nordiske studenter er ledelse, strategi og rådgiving. Unntaket er Finland, der offentlig sektor står som nummer en på listen over mest attraktive arbeidssted.

I Universums undersøkelse svarer studentene at det viktigste for dem er høy fremtidig inntekt, etterfulgt av ledere som vil støtte utviklingen deres, og på tredjeplass gode referanser for en fremtidig karriere. 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.