Nordmenn ledet warez-nettverk

Norske gutter har i mange år vært helt i toppen av organisasjonene som nå etterforskes av FBI og andre politimyndigheter over hele verden.

Norske gutter har i mange år vært helt i toppen av organisasjonene som nå etterforskes av FBI og andre politimyndigheter over hele verden.

To av de mest profilerte warez-nettverkene i verden har hatt norske gutter og jenter som medlemmer, og til dels ledere, i mange år. Warez-scenen har dreid seg om utveksling av spill og dataprogrammer helt siden Commodore 64s dager.

De siste dagene har politimyndigheter over hele verden slått til med terror-retorikk og heftige raid mot mistenkte pirater, også i Norge. En av gruppene de har pekt ut, er et nettverk kalt DrinkOrDie, som ifølge USAs justisdepartment er noen av verstingene på scenen.
Disse påstandene mottas imidlertid med lett vantro fra mange aktive warez-entusiaster, blant annet på digi.nos debattsider. DOD har vært ganske stille de siste årene, og på ingen måte de mest aktive når det gjelder å cracke og slippe programvare på de hemmelige ftp-nettverkene. Men gruppen har, og har hatt norske medlemmer sentralt i organisasjonen.


Kilder i miljøet opplyser overfor digi.no at Norge har vært hjemland for DODs Europa-sjef i flere år, og at en rekke nåværende og tidligere medlemmer i organisasjonen bor rundt omkring i landet. Flere hevder også at mannen som er siktet etter piratraidene er såkalt pensjonist - at han har vært ute av nettverket i lengre tid.

En annen av piratgruppene som har ligget lavt den siste tiden er Razor1911. Gruppen ble originalt startet av tre datainteresserte trøndere, i 1985. De startet som en såkalt demo-gruppe, men med inspirasjon fra internasjonale cracker-grupper, ifølge Razors nettsted. Ingen av de tre grunnleggerne er idag aktive medlemmer av gruppen. Et nåværende medem av Razor opplyser at cracker-virksomheten, som har hatt hovedfokus på spill, er nedskalert ganske kraftig de siste årene.

Det ryktes at gruppen har lagt seg "død" etter raidene, i likhet med en rekke grupper over hele planeten.

Til toppen