Nordmenn piratkopierer like mye som før

BSA synes det er mye ulovlig lisensiert programvare, men er fornøyd med at det ihvertfall holder seg stabilt.

Nordmenn piratkopierer like mye som før

BSA synes det er mye ulovlig lisensiert programvare, men er fornøyd med at det ihvertfall holder seg stabilt.

Leverandørene av proprietær programvare lever av å lisensiere ut sine programmer mot en lisensavgift, og de reagerer kraftig når noen piratkopierer deres programvare.

Mange av leverandørene av programvare til bedriftsmarkedet har gått sammen i BSA, Business Software Alliance, en organisasjon som bekjemper slik piratkopiering på vegne av sine medlemsbedrifter.

BSA gjennomfører en rekke opplysningskampanjer, og har også tatt ut søksmål mot aktører som bedriver piratkopiering. De gjennomfører også en årlig undersøkelse for å se på hvor stort omfanget er.

Årets undersøkelse er gjennomført i 108 land. Den viser blant annet at omfanget av ulovlig kopiert programvare har holdt seg stabilt på 29 prosent i Norge det siste året.

På verdensbasis steg andelen med tre prosent, fra 35 til 38 prosent. I EU ligger andelen ulovlig kopiert programvare på 35 prosent, noe som er en nedgang på ett prosentpoeng. Norge er således mer enn gjennomsnittlig lovlydige når det gjelder piratkopiering, ifølge BSA.

Sammenlignet med våre nærmeste naboland, Sverige og Danmark, kommer vi imidlertid dårligere ut. De har begge en andel ulovlig kopiert programvare på 25 prosent.

- Det er positivt at andelen ulovlig kopiert programvare holder seg stabil - Det er positivt at andelen ulovlig kopiert programvare holder seg stabil, men det er skuffende at over en fjerdedel av all programvare som brukes i Norge fortsatt er ulisensiert. Vi har fortsatt en god vei å gå når det gjelder videre arbeid for å påvirke folks holdninger og atferd i riktig retning, sier formann i BSA Norge Eilert Hanoa, i en pressemelding.

Han trekker frem flere aksjoner i fjor, og opplever fortsatt at mange ikke er klar over at

de kjøper ulisensiert programvare.

- I fjor høst ble flere dataforhandlere tatt da det ble aksjonert mot salg av ulovlig kopiert programvare. Mange av kjøperne var rett og slett ikke klar over at de ble lurt og at de hadde kjøpt dette, sier Hanoa.

Hanoa mener at pirater utsetter seg selv for sikkerhetsrisiko hvis de velger å bruke ulisensierte programmer.

- Et stort problem med ulovlig kopiert programvare er at de ofte ikke er oppdatert med de siste sikkerhetsinnstalleringene slik at brukerne lettere kan bli rammet av uønskede og skadelige programmer på maskinen sin, sier Hanoa.

Interesserte kan se hele undersøkelsen her.

Til toppen