TELEKOM

Nordsjøen får bedre 4G-dekning

Åtte nye basestasjoner er satt i drift.

Tampnet eier og drifter mer enn 2500 kilometer med undersjøiske fiberkabler i Nordsjøen, samt et større antall radiolinjeantenner og LTE-nettverk. Nå blir 4G-dekningen deres utvidet. De har også fått en ny roaming-partner.
Tampnet eier og drifter mer enn 2500 kilometer med undersjøiske fiberkabler i Nordsjøen, samt et større antall radiolinjeantenner og LTE-nettverk. Nå blir 4G-dekningen deres utvidet. De har også fått en ny roaming-partner. Bilde: Tampnet

Den norske bredbånd- og infrastrukturleverandøren har spesialisert seg på å tilby kommunikasjonsnettverk offshore. Tampnet er alene om å eie undersjøiske fibernettverk som krysser over fra Norge til England.

De har også et større antall radiolinjeantenner og eget mobilnett i Nordsjøen. Selskapet melder i dag at de har aktivert åtte nye 4G/LTE-basestasjoner i området, de fleste på britisk side av sokkelen.

Resultatet er en dekningsøkning på mer enn 30 prosent. Det betyr flere kunder, sier Per Atle Sørensen i en pressemelding. Han leder Tampnets virksomhet i Nordsjøen.

Selskapet har etter det digi.no får oppgitt nå økt til 27 basestasjoner med maritim dekning i Nordsjøen. I tillegg kommer noen plattformer med basestasjoner for intern dekning.

Etter utvidelsen er det snakk om en samlet arealdekning på rundt 140.000 kvadratkilometer, men dette er et høyst usikkert tall ettersom de avhenger av hva slags mottakerutstyr og antenne i andre enden.

Dekning over en avstand på over 5 mil

Han peker på at teknologien leverer over hva de har forventet, og trekker fram eksempel fra en nylig leveranse til en FPSO (flytende produksjons-, laste- og losseskip) for en av de store operatørene.

– Det viser at vi kan levere en dedikert, symmetrisk 10 megabit ethernet-tilkobling over en avstand på 54 kilometer. En omni-antenne håndterer både rotasjon og fartøyets bevegelse i sjøen. Dette reduserer forsinkelsen fra 600 ms (VSAT) til cirka 40 ms, forklarer Sørensen.

Konkurrenten heter Martitime Communications Partner (MCP), som er et heleid datterselskap av Telenor. De har også en rekke basestasjoner i Nordsjøen.

Roaming-partner

Nyheten om bedre dekning kommer få dager etter at Com4 inngikk avtale om å levere mobildata over Tampnets 4G-mobilnett i Nordsjøen.

Com4 er en operatør som har spesialisert seg på tingenes internett (IoT) og maskin-til-maskin kommunikasjon. På landjorda leier de kapasitet i Telia sitt mobilnett.

Den nye avtalen gjør Com4 til Tampnets første roamingpartner. Selskapet oppgir i en pressemelding at det betyr at de kan levere de samme IoT-tjenestene til sjøs som på land.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.