Norge endelig med i krypto-klubben

Etter årevis med importrestriksjoner på kryptografi, får Norge omsider de samme rettighetene som svenskene.

Da Apples G4-datamaskin ble lansert, var det endel norske Mac-brukere som ble skuffet. På grunn av eksportrestriksjoner overfor den raske G4-prosessoren (den var da definert som 'superdatamaskin'), kom den senere til Norge enn til EU-medlem Sverige.

Men fra og med dene uken er Norge medlem i klubben av land som ikke er underlagt restriksjoner i henhold til Wassenaar-samarbeidet. Clinton-administrasjonen har gradvis løsnet grepet på krypto-eksporten, og nå kan til og med vanlige forbrukerne kjøpe kraftig krypteringsteknlogi, skriver AP.

Tidligere i år avgjorde administrasjonen at alle USA-selskaper kan eksportere til bedrifter i alle EU-land, samt Australia, Japan, New Zealand, Norge, Sveits, Tsjekkia, Polen og Ungarn. Nå kan også forbrukere og regjeringer få lov å kjøpe effektiv kryptering til e-post og e-handelsapplikasjoner.
Network Associates Incorporated (NAI), som eier PGP, er glade, men ikke komplett fornøyde.


- Jeg synes de kunne ha gått ett hakk lenger med tillatelsene. Rapporteringsrutinene er fortsatt ganske omfattende - hver gang du sender varer til ett av disse landene må det meldes, noe som medfører mye byråkrati og arbeid som mange av de andre landene ikke har, sier Kelly Blough, NAIs kontaktperson overfor myndighetene.

Business Software Alliance har vært en av de sterkeste pådriverne for denne kursendringen.

- Det viktigste aspektet ved denne saken er at sikkerhetsprodukter er helt i startfasen for utbredning i verden. Dette vil garantere at de fleste nettverkene vil bli bygd på USA-produserte sikkerhetsprodukter, sier BSAs president Robert Holleyman.

Til toppen