SIKKERHET

– Norge er blant landene som er minst utsatt for cyberangrep i Europa

Ny rapport hevder at Norge er ganske trygt.

Norge er blant de tryggeste landene når det gjelder dataangrep, konkluderer sikkerhetsselskap.
Norge er blant de tryggeste landene når det gjelder dataangrep, konkluderer sikkerhetsselskap. Foto: Colourbox/36696607
5. mars 2020 - 09:30

Norge har opplevd sin andel av alvorlige dataangrep, men om vi skal tro en ny rapport ser det ut til at vi er relativt skjermet, sammenlignet med en rekke andre land.

Det svenske sikkerhetsselskapet Specops Software publiserte nylig en rangering av landene i Europa etter hvor utsatte de er for cyberangrep, basert på diverse statistiske data, og i denne rangeringen havner Norge svært langt nede på listen.

Basert på Microsoft-data

Forskerne analyserte prosentandelen av nettsky-relaterte angrep på Azure-plattformen og den månedlige prosentandelen av datamaskiner som støtte på angrep fra skadevare, utpressingsvare og kryptomining-programvare i perioden januar 2018 til oktober 2019.

Dataene er i hovedsak basert på beregninger fra Microsoft’s Security Intelligence Report.

Blant de 32 europeiske landene som er omfattet av rangeringen havner Norge helt nede på en 31. plass. Totalt 1,38 prosent av norske datasystemer skal ha opplevd nevnte typer angrep i den oppgitte tidsperioden.

Til sammenligning skilter Nederland, som topper listen, med en prosentandel på hele 17,64 prosent. Blant de øvrige landene som ligger på topp finner vi Bulgaria, Hviterussland og Ukraina.

Les også

Svært lite utpressingsvare og kryptomining

Helt nederst ligger Irland, med en prosentandel på 1,08 prosent, og i tillegg til Norge finner vi også Danmark, Island, Sverige og Sveits på bunnen av listen. Om man isolerer skadevare-angrep er det Norge, Finland, Nederland og Danmark som er minst utsatt, og for Norges del er det 1,33 prosent av maskinene som opplevde slike angrep.

Norge er også blant landene som er minst utsatt for kryptomining-programvare, med kun 0,02 prosent av angrepne maskiner. Det samme gjelder utpressingsvare, som rammet kun 0,01 prosent av norske maskiner hver måned i perioden.

Rådene fra sikkerhetsselskapet er, som alltid, å la være å resirkulere passord, benytte flerfaktor-autentisering og aldri å klikke på ukjente lenker i e-poster.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.