JUSS OG SAMFUNN

Norge får støtte i kampen mot iTunes

Forbrukerrådet får nå støtte fra Danmark og Sverige i kampen for å få Apple til å åpne opp iTunes.

13. juni 2006 - 08:47

Det norske Forbrukerrådet ser ut til å ha tent en brann som nå sprer seg til Danmark og Sverige.

digi.no har tidligere skrevet om Forbrukerrådets klage over at musikk som kjøpes og lastes ned fra Apples musikkbutikk iTunes Music Store (iTMS) ikke kan benyttes på andre spillere enn iPod. Klagen har fått medhold etter behandling hos Forbrukerombudet.

iTMS har satt en frist fram til 21.juni med å endre sine vilkår slik at de blir i tråd med norsk lovgiving.

Nå vil også det danske forbrukerombudet sette en stopper for at det kun skal være en iPod eller mp3-spiller fra Apple som kan nedlaste musikk i Apples online-musikkbutikk, iTunes, skriver ing.dk.

Jurist Marlene Winther fra Forbrukerombudsmannen sier til Ingeniøren at de tre skandinaviske forbrukermyndighetene har avholdt møte og besluttet å reise en sak mot Apple.

Hun forteller at Danmark henger seg på det norske initiativet.

I mars framsatte Frankrike et lovforslag som kan tvinge Apple til å gi avkall på sin enerett på levering av musikk til egne produktserier. Apple risikererer å bli stengt ute fra musikk-tjenesten så fremt det franske kravet ikke etterkommes.

Det norske Forbrukerrådet reagerte blant annet på at Apple uten videre kan endre rettighetene til musikk du allerede har kjøpt, at engelsk lovgiving skal gjelde framfor norsk, og at iTMS fraskriver seg ethvert ansvar for virus, tap av musikk, hacking eller andre sikkerhetsproblemer.

Forbrukerrådet mener også at kopibeskyttelsen som Apple har lagt inn på musikkfilene, som gjør det umulig å kopiere dem rett over på andre mp3-spillere enn Apples egen iPod, uten å gå veien om CD, også er urimelig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.