BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norge skal lære verden om ringetoner

Musikkgiganten Sony Music skal kjøre et testprosjekt på ringelyder til mobiltelefon i Norge. Går det bra skal det spres over hele verden.

2. mai 2001 - 11:54
digitoday.no kunne sist uke avsløre at norske plateselskaper skal lansere sine egne ringetone-tjenester basert på egne kataloger.

Selskapene har lenge irritert seg over at andre aktører har tjent penger på musikk og i visse tilfeller ikke engang betalt prosenter til rettighetshaverne.

Sony Music Norge går ett skritt videre. Ikke bare skal de lansere en ringetone-tjeneste for Norge, men om prosjektet går bra, skal tjenesten spres til andre markeder rundt omkring i verden.


- Vi kikker på ringetone-tjenester, for det er ingen grunn til å gå over bekken etter vann. Den tekniske løsningen er forholdsvis enkel, så vi vil kutte mellomleddene, sier administrerende direktør Rune Hagberg til digitoday.no.

En annen av aktørene på området, Schibsted Telecom, anslo tidligere i år det norske markedet for ringetoner, logoer og andre pynteting til mobilen til mellom 200 og 300 millioner kroner i 2001. Anslaget ble gitt av Per Håkon Fasting overfor Stavanger Aftenblad.

Norge og Skandinavia forøvrig har vært ledende på området, og denne erfaringen skal Sony bruke for å erobre resten av verden.

- Vi tester i Norge først, og deretter i resten av verden. Det er snakk om mye penger, og jeg regner med TONO gnir seg i hendene, sier Hagberg.

TONO, som krever inn avgifter på vegne av komponister, tekstforfattere og musikkforlag, har tidligere presset på for å få aktørene i bransjen til å betale for bruk av kjente melodier.

Plateselskapet EMI var først ute med å sette iverk et prosjekt for lisensiering av egen musikk til mobiltelefoner.

Avtalen med Nokia ble lansert på senhøsten i fjor.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.