Norges kraftigste superdatamaskin installert

Idag startes Norges kraftigste superdatamaskin på NTNU i Trondheim. Holder det med 220.000 MB RAM?

Norges kraftigste superdatamaskin startes ved NTNU idag, som en stille åpningsfanfare for det nasjonale tungregnesamarbeidet NOTUR.

Tungregnesamarbeidet og supermaskinen, en SGI Origin 3800 sparkes igang iløpet av en konferanse om tungregning som arrangeres ved universitetet 5. og 6. juni.


Maskinen har 220 prosessorer og 220 GB internminne, men skal etter hvert oppgraderes til ytelse på én Teraflops (en flops står for flyttallsoperasjoner per sekund, og Tera kommer av det greske ordet for "monster". I datasammenheng er 1 Terabyte det samme som 1.000 GB).

Da blir NTNU medlem i en eksklusiv klubb, da det kun finnes et 20-talls slike maskiner i verden.

Dermed vil NTNU sannsynligvis kunne rykke oppover på listen over verdens 500 kraftigste dataanlegg, TOP500 Supercomputing sites.

Over de neste tre årene skal NOTUR-prosjektet bidra til vitenskaplige og teknologiske nyvinninger, og gi norske forskere og vitenskapsmenn tilgang til en teknologisk infrastruktur av internasjonal kapasitet og kvalitet, heter det i pressemeldingen.

NTNU leder det nasjonale konsortiet for tungregning som i tillegg består av Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, Universitetet i Tromsø, Det norske meteorologiske institutt (DNMI), Ceetron, Statoil og SINTEF.

Av oppgaver som skal løses gjennom NOTUR står operasjonelle meteorologiske
beregninger for DNMI og geologiske beregninger for Statoil sentralt.
Maskinen ble vist frem i Oslo i september i fjor. Les mere i denne artikkelen:


Om du virkelig vil se hvor saftig supermaskinen faktisk kan bli, ta en titt på Origin 3800 på SGIs nettsider (åpner i nytt vindu).

Til toppen