Norsk avtale om video på PDA-en

Norske Mobile Media skal levere teknologi for å få de kommersielle nyhetstilbyderne i britiske ITN ned i folks lommer. Eller var det i folks lommedatamaskiner?

Det internasjonale Oslo-selskapet Mobile Media har sikret seg en avtale med den britiske nyhetstilbyderen ITN.

ITN lever av å produsere nyheter for andre, og vil bruke Mobile Medias teknologi til å komme ut i flere kanaler, ifølge pressemeldingen. Mobile Media skal legge til rette for at brukere av lommedatamaskiner, såkalte PDA-er, skal kunne se nyhetssendinger med ankermann Julian Bishop. Bishop skal først og fremst servere business- og finansnyheter.

Sendingene, som baserer seg på Mobile Medias IceStream-teknologi, skal i første omgang gå ut til et begrenset antall seere. IceStream er, ifølge selskapets Fredrik D. Sneve, en åpen standard, uavhengig av operativsystem, maskinvare eller nettverk. Plattformen skal gjøre det mulig å sende video over nettverk med begrenset båndbredde.

- Det er en strategisk allianse, som et pilotprosjekt der testingen allerede er igang. Vi håper å kunne lansere tjenesten kommersielt mot slutten av året, sier Sneve til digitoday.no.

Han mener markedet begynner å ta seg opp nå, etter hvert som det blir flere potensielle brukere som sitter med multimedia-kapable mobiltelefoner og lommedatamaskiner.

Utfordringen med videosending til mobile enheter er kostnaden. Sneve nevner som eksempel en svensk professors teori om at det ville kostet 40.000 dollar å overføre en spillefilm i akseptabel kvalitet til et slikt håndsett. Det mener selskapet å ha funnet en løsning på, med IceStream-teknologien, som skal kunne overføre video og grafikk i akseptabel kvalitet, selv på eksisterende nettverk.

Bildet som illustrerer denne artikkelen skal være et faktisk bilde av nyhetsoppleseren, som her snakker på en iPaq lommedata.

IceStream skal støtte de vanligste operativsystemene, både på stasjonære maskiner og på mobile sådanne.

Men teknologien er bare en av sidene ved dette, understreker Sneve: - Det er viktig å huske på at dette er en ny tjeneste, at det ikke er snakk om "TV på en liten skjerm". Det kommer helt andre brukermønster på slike tjenester, akkurat som vi så med SMS-utviklingen.

Til toppen