Norsk bokbransje er sist i klassen

Bibliotekene vil låne ut norske e-bøker, men det finnes ingen. Forlagene frykter piratkopiering.

Norsk bokbransje er sist i klassen

Bibliotekene vil låne ut norske e-bøker, men det finnes ingen. Forlagene frykter piratkopiering.

Biblioteksentralen er klar til å låne ut e-bøker, som kan lastes over rett til egen pc eller mobil. Men så langt finnes det ingen bøker å låne.

- Jeg skjønner redselsen deres. Men hvis vi ikke gjør bøkene enkelt tilgjengelig på lovlig vis, setter folk i gang å kopiere selv. Selv Harry Potter-bøkene ble jo piratkopiert før de kom i bokhandelen, sier Kjartal Vevle til Aftenposten.

Vevle er bibliotekfaglig sjef i Biblioteksentralen, som eies av ulike offentlige bibliotekeiere og har i oppgave å skape produkter og tjenester for bibliotekene.

Nå satser de på det Vevle tror er fremtiden for utlånsinsitusjonene. Ved hjelp av det tyske systemet DiViLib (Digital Virtual Library) skal bøker, musikk og film kunne lånes ut direkte over internett.

    Les også:

Digitale bøker vil kunne leses både på datamaskiner, moderne mobiltelefoner og digitale lesebrett, mens lydbøker kan avspilles på mp3-spillere.

Stockholms Stadsbibliotek har holdt på med et lignende prosjekt en stund. Dette biblioteket lånte alene ut 23.400 digitale filer i fjor. Endel var lydbøker, mens 13.500 var tekstbøker. De digitale filene lar seg lese i tre eller fire uker. Etter den tid er lånetiden over, og boken slutter å la seg åpne.

Aftenposten skriver at norske Biblioteksentralen har valgt et system som er helt identisk med dagens bibliotekmodell. Bibliotekene må kjøpe inn et antall bøker en gang for alle. Hver bok kan deretter bare lånes av én person av gangen. Lånetagerne må altså kjempe den samme kampen om å låne de mest populære titlene. Trolig blir det ventelister på samme måte som i dag.

Deres største problem er at norske forlag overhodet ikke tilbyr elektroniske bøker. Etter forlagene gikk på en smell med forsøk med e-bøker på slutten av 90-tallet, har de store ikke engang forsøkt å selge bøker elektronisk.

I mellomtiden har store språkland etablert et slikt salg, samt våre naboland. Verdens største nettbutikk for bøker, Amazon, satser nå hardt på e-bøker og har for tiden en katalog på over 170.000 titler tilgjengelig.

- Bibliotekene forteller oss at publikum etterspør elektroniske bøker. Stadig flere er komfortable med å laste ned innhold digitalt. Det gjelder i størst mulig grad musikk og film, og vi regner også med at etterspørselen er stor fra lånere som foretrekker en e-bok fremfor en papirutgave, fortsetter Vevle.

Han tror det er flere grunner til at de norske forlagene har holdt tilbake, og nå ligger sist i klassen.

- Det er klart det er en fare for piratkopiering ved digitalisering. Jeg tror forlagsbransjen ønsker å finne et konsept der de selger bøker direkte til sluttbruker, og det må de få på plass først. Den nødvendige avtalen mellom forfattere og forleggere har heller ikke vårt på plass før nå i sommer, sier Vevle, som for tiden er i samtaler med forlagene om å starte et forsøksprosjekt med utlån av e-bøker.

Advokat Mathias Lilleengen i Den norske Forleggerforening uttaler til avisen at denne saken er prioritert opp, og løftet opp på styrenivå.

- Å finne fellesskapsløsning for dette er veldig ønsket, men det er ikke enkelt, mener han.

Lilleengen forteller at de er veldig positive til at Biblioteksentralens webutlåns-prosjekt satser på å la betalingen være knyttet til det enkelte eksemplar.

    Les også:

Til toppen