JUSS OG SAMFUNN

Norsk bomselskap sender persondata til Kina

Datatilsynet vil undersøke om bomselskapet Ferde har brutt loven ved å la et kinesisk selskap gå gjennom bilder for å kreve inn bompenger.

Jobben med å sjekke bilskilt manuelt har bomselskapet satt bort til arbeidskraft i utlandet, hovedsaklig kinesere i Kina.
Jobben med å sjekke bilskilt manuelt har bomselskapet satt bort til arbeidskraft i utlandet, hovedsaklig kinesere i Kina. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal, NTB scanpix
28. okt. 2019 - 08:31

Ferde har brukt kinesisk arbeidskraft for å gå gjennom bilder av biler som har passert bomringen, melder NRK.

Det er i de tilfellene at bilenes nummerskilt ikke har blitt gjenkjent av datamaskinene at de må gjennomgås manuelt for å tyde bilskiltene og legge dem inn i systemet. Denne jobben blir hovedsakelig utført av kinesere i Kina, ifølge NRK.

Datatilsynet er skeptisk til at norske bilisters persondata er sendt til Kina.

– Vi ønsker å se nærmere på saken og undersøke hva som har skjedd. Vi kommer til å be om innhenting av dokumentasjon, og hva slags vurderinger som er tatt, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

Vegdirektoratet og Samferdselsdepartementet har bestemt at alle bompasseringer skal lagres i fem år fra 15. august i år. Bilister og Datatilsynet reagerer.
Les også

GDPR gir dårligere vilkår for bilistene: – Ikke lenger mulig å benytte veinettet uten å bli sporet i fem år

I utgangspunktet er det ikke lov å sende personopplysninger ut av EU/EØS. Men det finnes unntak ved at bompengeselskapene og databehandlerne for eksempel inngår en egen standardavtale utarbeidet av EU-kommisjonen.

Ferde opplyser til NRK at de er i dialog med Datatilsynet og foreløpig ikke ønsker å gi noen ytterligere kommentarer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.