ELEKTRONISK ID

Norsk eID i Spania – når vil det fungere?

Mange nordmenn bor hele eller deler av året i Spania, og ser fram til å bruke Bankid mot spanske offentlige nettjenester. Her ser vi strandlivet i Barcelona.
Mange nordmenn bor hele eller deler av året i Spania, og ser fram til å bruke Bankid mot spanske offentlige nettjenester. Her ser vi strandlivet i Barcelona. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik, NTB scanpix
5. des. 2019 - 20:00

EØS-avtalen skal sikre fri flyt av varer, tjenester, kapital og personer i Europa. Det er sentrale friheter i EUs politikk for adgang til det indre markedet.

Selv om det omfatter også digitale tjenester, flytting av data og så videre, er mye fortsatt ugjort. Denne uken varslet regjeringen ved digitaliseringsminister Nikolai Astrup at du snart kan bruke elektronisk ID på tvers av landegrensene

Men hva er snart? En nysgjerrig leser spør om når det blir mulig å bruke norsk Bankid for tilgang til offentlige sider i Spania.

Anslag viser at det bor om lag 50.000 nordmenn i Spania enten hele eller deler av året, så det er nok en god del som ser fram til at dette blir mulig.

Kanskje i 2020

Roberto Viola leder avdelingen som er ansvarlig for EUs politikk angående blant annet det digitale indre marked. Her under Data Summit Dublin i september i år.
Les også

– Det er absurd at du ikke kan ta med deg helsedataene dine utenlands

Digitaliseringsdirektoratet (Difi) har startet arbeidet med å tilpasse ID-porten, slik at det skal bli mulig å ta med seg norsk eID ut i Europa.

Vi får ikke et svar med to streker under, for dette avhenger av flere lands myndigheter, samt leverandørbransjen, men kanskje blir det mulig en gang til neste år. 

– Difi vil legge til rette for at det i løpet 2020 skal være mulig for Spania å benytte norsk eID i sine tjenester. Hvor raskt spanske myndigheter vil ta norsk eID i bruk vet vi ikke i dag, men Difi samarbeider med EU-landene om dette. Det vil først være en overgangsperiode på seks måneder for norske eId-leverandører å tilpasse seg det nye regelverket. Direktoratet vil så melde inn eID i ID-porten til EU slik at disse vil bli anerkjent i andre EU land, opplyser fagdirektør Tor Alvik til digi.no.

– Blir det bekjentgjort når dette vil begynne å virke?

– Ja, direktoratet vil informere om når det blir mulig å ta i bruk norsk eID i tjenester andre EU-land, avslutter Alvik.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.