BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk IT-mygg gjør det skarpt innen nettvideo

Har fått store internasjonale medieaktører på kroken.

Norigin står for utvikling og drift av videoløsninger for en rekke store kunder i TV-bransjen.
Norigin står for utvikling og drift av videoløsninger for en rekke store kunder i TV-bransjen. Bilde: Thomas Marynowski
18. juli 2014 - 15:14

NYDALEN (digi.no): De færreste er klare over at et relativt lite selskap i Oslo med 35 ansatte leverer videoløsninger til internasjonale giganter.

Tilbydere av videoinnhold som Deutsche Telekom, Orange i Frankrike, TV2 og Telenor i Danmark er blant kundene som bruker teknologien til Norigin i sine løsninger for strømming av video.

Vi besøkte selskapets kontorer i Nydalen for å se nærmere på løsningene som benyttes av millioner av brukere.

Norigin drives av Espen Erikstad, Ajey Anand og Jussi Komonen. Virksomheten er faktisk slett ingen nykommer.

– Selskapet ble startet for ti år siden for å jobbe med strømming av video. Vi var med tidlig nok til å jobbe med forskjellige skandinaviske strømmetjenester herfra, men bestemte oss for å bli mer internasjonale etter hvert. Vi var veldig heldige fordi vi fikk jobbe med selskaper som T-mobile i Tyskland, Telenor i andre land og flere, forteller Ajey Anand til digi.no.

Ajey Anand. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
Ajey Anand. Bilde: Thomas Marynowski

Norigin var tidligere eid av Aspiro-gruppen, som også driver med musikkstrømmetjenesten Wimp. Dermed var både video og musikk dekket, men da Schibsted kjøpte de fleste aksjene, var det ikke helt rom for Norigins konsept (selskapet het forsåvidt ikke Norigin da), som fokuserte på business to business-markedet. Tre ansatte valgte derfor å kjøpe ut selskapet for å drive videre selv.

– Vi ble kastet litt uti det. Vi både driver og eier alt sammen. Vi vet ikke om det var et dumt eller smart trekk, men vi endret navn til Norigin for å starte et nytt varemerke. Men vi trenger å få navnet ut, sier Anand.

Før det kom så langt gjorde selskapet seg visse erfaringer med det norske markedet, blant annet ved å jobbe med strømmetjenesten Comoyo.

– Det var ganske gøy å være en del av Comoyo. De satset tungt og prøvde virkelig å få til noe stort. Men det var en tøff oppgave, forteller Espen Erikstad.

LES OGSÅ: Telenor ga opp strømmetjeneste.

Det var likevel den store verdenen som fristet mest og selskapet begynte å jobbe med kunder i Frankrike, Tyskland og Spania. Til høsten skal de også lansere et samarbeid med svenske Boxer.

Utvkiling og testing foregår i Nydalen i Oslo. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
Utvkiling og testing foregår i Nydalen i Oslo. Bilde: Thomas Marynowski

Det er i hovedsak to typer løsninger Norigin tilbyr: Hybridapplikasjoner, som utvikles spesifikt for enkeltkundene, og som skal fungere på alle typer skjermer, med en funksjonalitet tilpasset tilbyderne. I tillegg tilbyr de sanntidsoverføring av livesendinger via en automatisert sentral plassert i Oslo.

– Vi er essensielt et programvareselskap. De fleste av oss er ingeniører og utviklere, men vi gjør også streaming og encoding-tjenester. Når vi prøver å rekruttere folk innser vi at folk i Norge ikke kjenner oss. Men vi trenger de beste ingeniørene, sier Espen.

– Du kan tenke deg konkurransen som våre kunder står ovenfor – de blir utfordret av Netflix og andre store aktører. Det er derfor vi ønsker å bli bedre kjent i Norge. Ikke bare for å få kunder, men også for rekruttering.

Mange av de involverte har jobbet med TV fra tidlig av, forteller Espen Erikstad. – Vi startet som noen karer som jobbet for NRK, og vi startet å leke med streaming og video for ti år siden. Det var til og med før 3G. NRK var ikke helt klare for å backe det.

Eksempel på tjenestene til Deutsche Telekom. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
Eksempel på tjenestene til Deutsche Telekom. Bilde: Thomas Marynowski
Den nyutviklede applikasjonen til svenske Boxer. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
Den nyutviklede applikasjonen til svenske Boxer. Bilde: Thomas Marynowski

Revolusjonen skjedde med lanseringene av iPhone og iPad og stadig større satsning på nettvideo. Mange selskaper kunne videostrømming over web og over mobile nettverk, men Norigin kunne levere en komplett brukeropplevelse i tillegg. Det er det Erikstad mener er deres styrke.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

– Vårt hovedprodukt nå er å lage brukeropplevelser og applikasjoner på smarttelefoner, nettbrett, smart-TV-er, spillkonsoller og så videre. Selve videoplattformen er vår spesialitet, sier han.

– Vi fikser alt for våre kunder, grensesnitt, stabilitet, ting operatørene ikke trenger å bry seg om, pluss det å vedlikeholde. Vi sørger for lisenser og beskyttelse.

Anand er enig: – Vi har produkter kundene bare kan ta i bruk. Vi vet hva de vil ha før de vil ha det. Det må fungere uansett, og mange gjør feil – gjennom å begrense seg til iOS eller Android, for eksempel.

Tjenestene skal fungere på alle skjermer. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
Tjenestene skal fungere på alle skjermer. Bilde: Thomas Marynowski

Med store internasjonale kunder i porteføljen allerede. Hva er planen deres for Norge?

– Vi har lansert et nytt videoprodukt som er blant de veldig få i verden, som er videoencoding. Det krever dyr infrastruktur, noe som tar tid. Vi vil introdusere nettskybasert videomanagement i Norden og gjøre det på en profesjonell måte. Vi har fått kontrakter med Amedia og de har allerede brukt våre tjenester. Men vi må begynne å tenke på neste steg. Hvilke investeringer vi må gjøre. Vi vil at folk skal snakke med oss.

Det å vokse er altså hovedpoenget, men Norigin ønsker ikke å bli for store heller. Målet er å klare å begrense kostnadene og eventuelt hente inn flere folk i utlandet. Norigin har nemlig også mindre team i både Hviterussland og Romania. De tar i hovedsak seg av drift av tjenestene.

– Det er veldig viktig for oss å presisere at vi ikke driver noe «sweatshop», men det er vanskelig å konkurrere med norske kostnader, sier Anand.

Tjenesten overvåkes døgnet rundt, fra Oslo og fra kontorer i Romania. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
Tjenesten overvåkes døgnet rundt, fra Oslo og fra kontorer i Romania. Bilde: Thomas Marynowski

Det er i alle fall ingenting å si på selvtilliten til selskapet: De er knallsikre på å jobbe kun med de største, kunder som har konkrete og krevende ønsker. Spørsmålet fremover er om det er nok slike kunder i Norge.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.