Norsk selskap skal utvikle superkamera

Det norske selskapet MRT Micro har fått milliontilskudd fra EU til å utvikle et digitalt filmkamera i superkvalitet. Prosjektet skal gjennomføres i samarbeid med noen av de største aktørene i denne delen av filmbransjen.

Det er fremtidens filmkamera som skal utvikles med midlene fra EU. Sammen med tyske Arri og engelske Snell & Wilcox skal MRT Micro utvikle et digitalt filmkamera i HDTV-formatet.

David S. Hauger, president og CEO i MRT micro.
David S. Hauger.

- Arri kommer inn i prosjektet med 75 prosent av markedet for filmkamera i verden. De skal levere optikk, Snell & Wilcox skal levere programvare og vi skal levere elektronikken i kameraet, sier David S. Hauger, sjef for MRT Micros amerikanske datterselskap MRT Micro Inc til digi.no.

De tre selskapene har tilsammen fått 9 millioner Euro - omlag 81 millioner norske kroner - i støtte til prosjektet, som skal ende opp med et digitalt kamera som skal ta opp digital video så bra at digitale opptaksmetoder kan erstatte dagens 35 millimeter celluloid-film.

- Prosjektet har gått siden september i fjor, og søknaden ble levert 17 januar i år. Vi fikk beskjed om at EU ønsket å støtte oss forrige onsdag, og sist fredag fikk vi vite summen, sier Hauger.

Summen er 3 millioner Euro mindre enn det de ba om å få.

Hauger sier de tre involverte selskapene skal forvalte støtten i fellesskap, og det er et annet av MRT Micros underselskaper, MRT Ires, som skal stå for nordmennenes del av arbeidet.

Etter det digi.no forstår skal partene møtes under NAB-messen i Las Vegas til uken for å sette i gang arbeidet for fullt.

Prosjektet skal kjøres under MRT Micro ASA i Norge, som sannsynligvis vil få endel av prosjektarbeidet.

Hauger sier til digi.no at selskapet ikke har rukket å lokalisere alt prosjektarbeidet ennå.

Det er i første rekke filmindustrien de vil utvikle kameraet for, men plattformen skal også være enkel å tilpasse TV-bransjens forskjellige krav til oppløsning og kvalitet.

HDTV står for High Definition TeleVision, og er en digital videostandard med høyoppløsningsbilder i 16x9-format.

Les:


Digitalt kamera skyter 30 bilder pr sekund
Overvåkingskamera kjører Windows 98
Billedbehandling med høy oppløsningFilmformat kaprer 15 prosent av TV-salget
Les mer om:
;