Disruptive Technologies

Norsk sensortekologi skulle bli ledende i verden. Nå tar det endelig av

Etter en oppstart med revolusjonerende teknologi fikk Disruptive Technologies kjenne på alle slags problemer. Nå peker pilene endelig bratt oppover.

Se så liten: Fra venstre: Adm. direktør i Disruptive Technologies Bengt Johannes Lundberg, markeds og kommunikasjonsdirektør Pippa Boothman og gründer, sjefsstrateg og finansdirektør Erik Fossum Færevaag.
Se så liten: Fra venstre: Adm. direktør i Disruptive Technologies Bengt Johannes Lundberg, markeds og kommunikasjonsdirektør Pippa Boothman og gründer, sjefsstrateg og finansdirektør Erik Fossum Færevaag. (Foto: Nicolas Tourrenc)

Etter en oppstart med revolusjonerende teknologi fikk Disruptive Technologies kjenne på alle slags problemer. Nå peker pilene endelig bratt oppover.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Ingen sensorselskaper i verden hadde slike ambisjoner som Disruptive Technologies da de annonserte sine planer for noen år siden. Det ble reflektert i navnevalget. I dag er de lokalisert i Trondheim, Oslo og i USA.

Ikke bare skulle de lage de minste batteridrevne sensorene i verden, de knøttsmå sensorene skulle også ha mye lengre batterilevetid enn andre. De skulle rett og slett bli den ledende sensorprodusenten i verden.

Ambisjonene var ikke tatt helt ut av lufta. Mikroelektronikkmiljøet her i landet har unik kompetanse for å tyne strømforbruket svært langt ned. Dette var noe gründerne hadde lang kompetanse på. Men denne gangen skulle de ikke lage en mikrokontroller, eller en Bluetooth-radio. De skulle lage frimerkestore sensorer som var et komplett system, inklusive sensor, prosessering og radio. Et som attpåtil inneholdt et batteri nok til opptil 15 års levetid. Mange ville sagt det var umulig.

– Mange tilbakeslag

Selskapet klarte å rekruttere høyt kvalifiserte folk fra både det norske lavenergi elektronikk-miljøet og fra andre land. Produktene ble tatt fram og virket som de skulle. Alt så rosenrødt ut. Men så skulle de finne en produksjonspartner. Det var lettere sagt enn gjort. Slik produksjon var ikke allmennkunnskap. Problemene var mange, og det tok tid før de fikk produksjonslinjene i gang. Nå fungerer det, og partneren i Tyskland klarer å produsere i store volum.

Temperatur: Den nye industrielle temperatursensoren er en ny variant med et bredere måleintervall. Foto: Disruptive Technologies

Gründer av Disruptive Technologies Erik Fossum Færevaag, nå CFO og sjefstrateg, sier han er godt fornøyd med utviklingen det siste året.

– Det har vært en tøff tid med mange utfordringer og tilbakeslag.

Selv om selskapet solgte mange sensorer til piloter i starten, ble det etter hvert klart at skytjenesten måtte bygges ut.

– Vi måtte støtte datastrømmen fra sensorene og helt fram til kundenes egne anvendelser. Vi snakket til og med med Netflix for å få råd om hvordan vi skulle bygge storskala mikro skytjenester.

Enda større ambisjoner

Færevaag mener selskapet nå har lykkes med å gjøre det lett å installere og sette i gang de små sensorene.

– Vi har også knyttet til oss mange tredjeparter vi trenger for å få fart på salget.  

Nå er ambisjonene om mulig større enn i starten. Nå er veksten på plass og de skal på børs. Ingen konkurrenter er i nærheten av å levere det de har gjort. Han sier at de merker veldig stor interesse fra svært mange hold.

– Vi er blitt veldig gode til å formidle store datamengder, og vi adresserer områder hvor datamangelen er stor. Det er rett og slett for få sensorer som måler og rapporterer tilstand. Det hjelper ikke med aldri så avanserte programvare. Målinger må være enkelt og data leveres robust. Det er det vi gjør, sier han.

For å gjøre det enkelt å bruke sensorene har selskapet utviklet sin egen skytjeneste. Derfra blir resultatet sendt videre til partnerne som bygger tjenester på toppen.

Produktkit: Sensorene selges i sett med en gateway de alle snakker med og som kobler dem til nettet Foto: Disruptive Technologies

Bygg er viktig

Disruptive har blinket ut bygg som et viktig marked. De tre første sensorene de laget, temperatur, nærhet og lufttrykk var tilpasset dette markedet. Til sammen kunne de gi veldig mye data om tilstanden og energiforbruket til en bygning. Det kunne være alt fra en bolig, en fabrikkbygning, maskinrommet i et skip, til en nettstasjon med en trafo.

– Nå har vi kommet oss opp og løst mange utfordringer. Salget av sensorer øker raskt og vi har begynt å utvikle nye sensortyper. Vi har konstruert en ny variant av temperatursensoren som har lang batterilevetid også på minus 40 og pluss 70 grader. 

Sensorene melder seg automatisk opp i nettverket og begynner å snakke med skytjenesten. Det har aldri vært så lett å samle inn masse data, ifølge Færevaag.

Les også

Den viktigste egenskapen

Han peker på at batterilevetiden kanskje er den aller viktigste egenskapen til sensorene. Det å bytte batteri er en stor kostnad som de unngår. Når batteriet er tomt regner de med at sensoren har nådd sin tekniske levetid og at det er på tide å bytte.

Sikkerhet er en annen særdeles viktig egenskap. Sensorene melder seg inn i nettverket med et såkalt «Secure Data Shot». Det kan enten være et trykk på sensoren som godkjennes i appen, eller via en QR-kode på sensoren. Sensorene snakker kryptert med en gateway som lar den kommunisere videre til skytjenesten.

Optimaliserer inneklima: Googleselskapet Sidewalk Labs i New York har den sensorbaserte tjenesten Mesa. De måler data med sensorer i bygninger og optimaliserer energiforbruk og komfort. Samtidig sparer de masse energi. Foto: Disruptive Technologies

– På en måte er vi en teleoperatør for sensorer og gatewayene er basestasjonene.

Færevaag mener dette skiller selskapet konkurrentene. For mange av kundene er det viktig å ha et stort antall sensorer for å få data til å trene opp modeller og bruke maskinlæring.

– Sensorer kan gi bedre overvåkning av bakterieutvikling, slik som legionella, til transport av vaksiner, til å optimalisere rengjøringsbehov i bygninger og veldig mye annet, sier han.

Inne med Alphabet

En av de fremste partnere til Disruptive er Alphabet-selskapet Sidewalk Labs. De holder til i New York og jobber med urban teknologisk innovasjon for å forbedre byer og livet til de som bor i dem. Levekostnader, effektiv transport og energiforbruk.

Vi møtte produktdirektør Rachel Steinberg i et videomøte.

Veldig fornøyd med Disruptive: Produktdirektør Rachel Steinberg, Sidewalk Labs, Faktisk mest fornøyd sammenliknet med alle produktene de bruker i sin tjeneste Foto: Odd Richard Valmot

– Vi arbeider på mange plan for å gjøre byer bedre, som å utvikle verktøy som bruker kunstig intelligens og maskinlæring til å planlegge grøntområder og for å bygge mer kostnadseffektivt. Et veldig viktig område er å gjøre bygninger mer effektive og redusere strømforbruket deres, sier hun.

Bygninger står for 40 prosent av verdens strømforbruk, og i New York er dette hele 70 prosent, ifølge Sidewalk Labs-direktøren.

– Vi har bygget et produkt som heter Mesa for å gjøre noe med dette. Det betaler seg på to år ved å redusere strømforbruket, men det er også viktig for å øke komforten. Vi ønsker alle frisk luft som hverken er for varm eller kald. Det betyr at vi må kontrollere ventilasjon også, sier Steinberg.

Les også

Veldig fornøyd med sensorvalget

Sensorene fra Disruptive Technologies er bygget inn i Mesa-produktet.

– Det er mange årsaker til at vi er veldig fornøyde med dem. Her i New York er det mange såkalte A-bygninger. Her betaler leietakerne høy leie og det er viktig at de er fornøyde. Da hjelper det veldig godt at sensoren er knøttsmå, at batteriene varer så lenge og at de er enkle å installere. Vi har ikke funnet noen andre som er i denne klassen. Nå kan vi installere alt som trengs i en utleiedel på under to timer. Da er alt oppe og går. Strømforbruket går typisk ned 20 prosent og komforten øker, sier Steinberg.

Da alle hadde hjemmekontor og ingen var på arbeidsplassen gikk strømforbruket ned bare 25 prosent. Da noen kom tilbake, var nedgangen bare på 10 prosent.

– Slike tall viser bare hvor stort behov det er for å styre bedre. Det ble kastet bort enorme summer i strøm og det betyr mer utslipp av klimagasser.

Mange kan lære av Disruptive, mener hun. Skulle hun ønske seg en utvidelse av sortimentet kommer CO₂- og bevegelsessensorer langt opp på lista.

– Noen lager sensorer og har ikke engang API-er. Noen mangler gateway og noen har batterilevetid på knapt et år. Det gjør det mye vanskeligere for oss som skal sy sammen en pakke.

Les også

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen