JUSS OG SAMFUNN

Norsk Wikipedia passerer en kvart million

Ny milepæl nådd med artikkel om fransk general.

Artikkel nummer 250 tusen i Wikipedia på bokmål og riksmål.
Artikkel nummer 250 tusen i Wikipedia på bokmål og riksmål. Bilde: Wikipedia

Vinter-OL i Vancouver førte til en betydelig økning av antallet artikler i Wikipedia på bokmål og riksmål i løpet av de siste ukene av februar. Resultatet av dette er at man den 2. mars rundet 250 tusen artikler i den største, norskspråklige utgaven av Wikipedia. Nynorskutgaven har til sammenligning 55 tusen artikler.

Harald Haugland, pressetalsmann for Wikipedia på bokmål og riksmål, forteller i en pressemelding at nettleksikonet med 250 tusen artikler er den 11. største utgaven av Wikipedia.

Artikkel nummer 250 tusen handler om den franske generalen og idrettsmannen Jacques Faure. Den ble opprettet av skribenten Ordensherre.

Wikipedia-skribentene har brukt litt over et år på skrive de siste 50 tusen artiklene. Den forrige milepælen, 200 tusen artikler, ble nådd den 13. desember 2008.

De minst 1300 artiklene som ble skrevet om og rundt Vinter-OL 2010, inkluderer blant annet biografiske artikler om samtlige norske deltakere, i tillegg til mange av de utenlandske.

Haugland forteller at Wikipedia ofte kan tilby bakgrunnsinformasjon om aktuelle hendelser bare timer etter at det skjedde. Dette kan gjøres fordi man samarbeider med skribenter over hele verden. Den engelske utgaven av Wikipedia, med sine 3,2 millioner artikler, er et godt utgangspunkt for norske skribenter som skriver om utenlandske forhold.

Et området som Wikipedia på bokmål og riksmål utmerker seg spesielt, er ifølge Haugland de mange artiklene om insekter. Her finnes det mange artikler som ennå ikke har kommet på engelsk eller tysk. Dette takket være ivrige entomologer som legger inn

stoff i Wikipedia, heter det i pressemeldingen.

- Svært mange spør meg om man kan stole på det som står i leksikonet,

forteller Harald Haugland.

Han forteller at mer enn hundre personer hver dag og nesten hele døgnet kontrollerer det som legges inn. Hver morgen går man gjennom det som er lagt inn i løpet av natten.

- Når man vet at det gjøres flere tusen redigeringer i døgnet,

skjønner man at lidenskapen er stor for å gjøre denne store datamengden

best mulig, sier Haugland.

Han mener likevel man bør vurdere selvstendig det man finner i leksikonet, og finner man noe som ikke stemmer, kan man jo bare fikse det selv og dermed bli en av de mange tusen som har bidratt med små og store bidrag.

En introduksjon til hvordan man kommer i gang med redigeringen, finnes her. Dersom man vil gjøre noe mer krevende enn å redigere ren tekst, bør man ta en titt på stilmanualen. Det kan også være lurt å ta en titt på hvordan tilsvarende utfordringer har blitt løst i praksis i andre artikler.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.