IT-BRANSJEN

Norske bedrifter venter god vekst fremover

Høyere aktivitet i oljesektoren og utbygging av infrastruktur er to sentrale bidragsytere til norsk produksjonsvekst de siste tre månedene.

Det er ventet at sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret i Norges Bank kommer til å sette opp styringsrenten på sitt neste møte.
Det er ventet at sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret i Norges Bank kommer til å sette opp styringsrenten på sitt neste møte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
11. sep. 2018 - 13:28

Høyere aktivitet i oljesektoren og utbygging av infrastruktur er to sentrale bidragsytere til norsk produksjonsvekst de siste tre månedene.

Også digitalisering av privat næringsliv og offentlig sektor bidro til norske bedrifters vekst, kommer det fram i rapporten fra Norges Banks regionale nettverk tirsdag.

Produksjonsveksten har tiltatt fra mai. Den er bredt basert, men dempes av fall i boligbyggingen, er budskapet fra de totalt 324 kontaktbedriftene som er med i nettverket i denne runden.

– Kontaktene rapporterer at produksjonen samlet har økt med 0,7 prosent de siste tre månedene. Veksten har tiltatt litt fra mai, skriver Norges Bank.

Samtidig venter bedriftene at veksten vil holde seg oppe det neste halvåret.

– Vekstutsiktene er lite endret fra forrige runde. Kontaktene viser særlig til økende aktivitet i oljesektoren, store utbygginger av infrastruktur og utsikter til høyere igangsetting i boligmarkedet, heter det.

Andelen bedrifter som rapporterer om kapasitetsbegrensninger, er nær sitt historiske gjennomsnitt og uendret fra mai. Også andelen bedrifter som rapporterer om knapphet på arbeidskraft har endret seg lite.

Kontaktene melder at sysselsettingen har økt med 0,4 prosent de siste tre månedene, og de venter om lag samme vekst de neste tre månedene.

Samlet anslår kontaktene en årslønnsvekst på 2,8 prosent for inneværende år.

Rapporten innfrir betyr at Norges Bank kommer til å heve renten to ganger den nærmeste tiden, ifølge makroanalytiker Kjetil Martinsen i Swedbank.

– Den indikerer at norsk økonomi vokser bra, med mellom 2,5 til 3,0 prosent på årsbasis. Det er mer enn nok til at Norges Bank hever renten både neste uke og på rentemøtet i mars neste år, sier han til E24.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.