Norske forskere skyr blogging

Mens amerikanere og svensker blogger om forskning er det stille blant norske vitenskapsfolk på nettet.

Norske forskere skyr blogging

Mens amerikanere og svensker blogger om forskning er det stille blant norske vitenskapsfolk på nettet.

Svenske akademikere følger sine amerikanske kolleger og tar i stadig større grad i bruk blogging som verktøy for å formidle forskningsresultater.

Noe av grunnen er at mange forskere opplever det som vanskelig å nå ut til media. Vitenskapsbloggen bidrar til å gjøre forskeren mer synlig, skriver det svenske magasinet Etc.se.

I USA er denne formidlingskanalen for lengst etablert blant vitenskapsfolket. Slik er det også hos nabofolket. De svenske forskerbloggene har blitt mangedoblet på få år, ifølge nettstedet.

Bildet av den akademiske verden som tørr og innesluttet kan ifølge Etc.se være en saga blott som følge av denne utviklingen.

Norske forskere henger imidlertid etter. Ifølge Aftenposten, som har undersøkt dette, nøler norske akademikere med å ta i bruk internett og blogg som formidlingskanal.

- Mitt inntrykk er at norske forskere er litt beskjedne. Jeg kjenner til et tyvetalls norske forskerblogger, mens det finnes et par tusen som blogger om strikking, sier førsteamanuensis Jill Walker Rettberg ved Universitetet i Bergen til Aftenposten.

Rettberg ga i sommer ut boken Blogging og er selv en ivrig blogger på jill/txt. Selv skulle hun gjerne sett at flere kolleger deltok i bloggosfæren.

Hun opplyser til avisen at bloggen hennes fungerer som faglig formidlingskanal, og at bloggingen gjør at hun holder seg oppdatert på annen forskning rundt om i verden.

I går skrev digi.no om Twinglys nye oversikt over de mest populære bloggene i landet. Ingen forskere opptrer på tjenestens topp 100-liste. Med unntak for astrofysiker og futurist Eirik Newth så ser det ut til at norske akademikere glimrer med sitt fravær på denne oversikten.

    Les også:

Til toppen