Ecompx

Norske gründere har laget mini-PC som skal gjøre kunnskap tilgjengelig for enda flere i utviklingsland

Vi fikk se på de første prototypene.

Administrerende direktør Sami Lazreg (til venstre) og Mohammad Akram Khan i Ecompx.
Administrerende direktør Sami Lazreg (til venstre) og Mohammad Akram Khan i Ecompx. (Foto: Kurt Lekanger, Digi.no)

Vi fikk se på de første prototypene.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

GRÜNDERGARASJEN, OSLOMET (digi.no): Det norske oppstartsselskapet Ecompx har utviklet en Arm-basert mini-PC proppfull av undervisningsprogrammer, beregnet til undervisningsformål i utviklingsland. PC-en har fått navnet ePC.

Utviklingsminister Nikolai Astrup besøkte Gründergarasjen ved Oslomet. Til venstre, Curt Rice, rektor ved Oslomet. Lengst til høyre, Christian Bjerke, direktør ved Gründergarasjen.
Utviklingsminister Nikolai Astrup besøkte Gründergarasjen ved Oslomet. Til venstre, Curt Rice, rektor ved Oslomet. Lengst til høyre, Christian Bjerke, direktør ved Gründergarasjen. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

Ifølge gründerne skal PC-en utkonkurrere andre PC-er og nettbrett på pris, samtidig som den skal fungere selv i områder med dårlig nettforbindelse. 

Vi fikk kikke på tidlige prototyper på den nye PC-en i den nye Gründergarasjen ved universitetet Oslomet midt i Oslo sentrum. Anledningen var at utviklingsminister Nikolai Astrup besøkte universitetet for å høre mer om hvordan norske gründerbedrifter og ny teknologi kan bidra i utviklingspolitikken. 

– Vi satser på en pris på 100 dollar. Da tjener vi penger, får dekket alle kostnadene våre, og kan levere en maskin som er konkurransedyktig, forteller administrerende direktør Sami Lazreg i Ecompx til digi.no. 

Dette er ikke første gang noen prøver å lage billige PC-er for bruk i utviklingsland. Mange av våre lesere vil nok huske OLPC – One Laptop Per Child – fra tidlig på 2000-tallet. Også den skulle koste rundt 100 dollar. 

Selve PC-en er veldig liten, og den endelige versjonen vil få en skjerm på mellom 5 og 5,5 tommer. Når maskinen kommer på markedet vil den få et nyutviklet tastatur som selskapet nå holder på å patentere – og derfor ikke kan si så mye om foreløpig. Det vil også være en liten pekeplate ved siden av tastaturet. 

Gründerne kunne vise frem de første prototypene på den nye mini-PC-en. Dette er den første versjonen, basert på Raspberry Pi. Den ble litt i minste laget – så nå har de økt skjermstørrelsen og også lagt til en pekeplate.
Gründerne kunne vise frem de første prototypene på den nye mini-PC-en. Dette er den første versjonen, basert på Raspberry Pi. Den ble litt i minste laget – så nå har de økt skjermstørrelsen og også lagt til en pekeplate. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

– Vi kommer til å lansere den i plast, men også en modell i litt høyere kvalitet laget i aluminium. Den håper vi å kunne selge til dobbel pris, slik at man kan kjøpe én PC – og så kan resten av det du betaler gå til at du donerer en annen PC. Altså: Kjøp en PC og doner en annen, forteller Lazreg.

Flere tusen timer med opplæringsmateriale

– Hva slags programvare ligger på denne?

– Vi kjører et Linux-basert operativsystem som vi kaller Ecompx OS. Vi lager vår egen GUI på dette, sier Lazreg.

Han forteller at det vil være en veiviser og opplæring når du starter opp maskinen, hvor du setter den opp med brukerkonto og så videre. I tillegg har de laget det de kaller en AI – som i realiteten er en regelbasert chatbot, der brukeren kan stille spørsmål og få hjelp til å komme videre. 

– Den skal veilede deg for at du skal lære, den skal ikke lære deg. 

Chatboten har fått navnet Zora, og er laget ved hjelp av Python og AIML-skript (Artificial Intelligence Markup Language), som er et skriptspråk for å bygge chatboter. 

Slik fremstiller Ecompx den nye ePC-en selv. Foto: Ecompx

Alle programmene på PC-en er åpen kildekode, og PC-en skal kunne brukes selv om man ikke har internett-tilgang. Oppdateringer til programvaren, med nytt innhold og ny funksjonalitet, kommer så snart man er på nett igjen. 

– Zora fungerer uten internett. Poenget er å skape en litt annen flyt på det å lære. Du drar til universitetet eller til byene for å hente nytt materiale, for å oppdatere, for så å dra hjem igjen. I stedet for at du drar til skolen, så er skolen med deg. Men skolen må oppdateres av og til, og da drar du til et sted som har internett.

 Lazreg forteller at de «elsker open source», og har derfor bygget alt rundt åpen programvare.

– Den kommer med blant Libreoffice, Firefox' light-browser, samt en rekke med utdanningsverktøy. Det er mye, vi bruker blant annet veldig mye av det som ligger i Edubuntu, forklarer Lazreg. Som eksempel nevner han programvare for å lære om jordkloden og om verdensrommet.

Totalt skal det være flere tusen timer med opplæringsmateriale. 

Møttes på Bitraff

Historien bak mini-PC-en startet på «makerspacet» Bitraff i Oslo, der de to gründerne traff hverandre. Der laget de den første prototypen til en ny og billig PC for utviklingsland. 

Den første kjørte Raspberry Pi på innsiden, og hadde blant annet batteri som kunne byttes ut. 

– Men vi fant ut at skjermen på den var for liten, så vi lagde en ny prototyp med større skjerm og nytt tastatur. 

Gründergarasjen holder til i disse lokalene ved Oslomet – Oslo Metropolitan University. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

– Men nå bruker vi det hovedkortet vi skal bruke i den kommersielle versjonen. Vi holder nå på å få utviklet vår egen PCB (kretskort, red. anm) i Kina. 

Den versjonen som testes ut nå har en Arm-basert prosessor, og det er det som også vil sitte i den endelige versjonen. Det er 2 GB systemminne (RAM) og 64 GB lagringsplass.

Også den nye versjonen skal ha utskiftbart batteri. Batteritiden skal være på rundt 6 timer. Selskapet skal også levere et lite solcellepanel som kan brukes til å lade opp maskinen på rundt 1,5 timer. Panelet er på 20 watt.

Solcelleladeren. Den som kommer i salg skal etter planen bli vanntett. Foto: Ecompx

– Vi jobber med en kinesisk partner om å få laget en bedre solcellelader som er vanntett.

Starter crowdfunding-kampanje 

Nå håper gründerne på å få inn mest mulig penger til finansiering av produktet gjennom blant annet folkefinansiering («crowdfunding»), men de håper også på å få inn investorer som har lyst til å gjøre en god gjerning – ikke bare tenke profitt. 

– Vi skal viderefinansiere den gjennom denne kickstarteren, slik at vi kan gå til investorer og få enda bedre verdisetting i selskapet. I stedet for å miste kontrollen og få med folk som kun tenker penger, kan vi kanskje være heldige å treffe noen som er interessert i å utgjøre en forskjell.

– Vi kan ikke nå dit vi vil uten kapital. Så enten må vi få det til gjennom crowdfunding, eller ved at noen investerer direkte. En av delene må på plass. 

Etter planen skal de første PC-ene med alfa-versjon av Zora-AI-en og betaversjonen av operativsystemet lanseres i desember i år.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen