SKYTJENESTER

Norske kunder rammes av gigantiske problemer i nettskyen til Microsoft

Store problemer med Office 365 og Azure. 

Dette kartet viser områder som er affisert av Office 365-problemene. Norske kunder er også berørt.
Dette kartet viser områder som er affisert av Office 365-problemene. Norske kunder er også berørt.
6. apr. 2018 - 17:26

Brukere verden over opplevde fredag store problemer med innlogging på skysystemer levert av Microsoft. Norske kunder var også påvirket av innloggingsproblemene. 

Problemene skal ha blitt løst rundt klokken 14 fredag ettermiddag, opplyser Microsoft.

– Stort sett hele Office 365 og Azure AD er nede for kunder over hele Europa og store deler av Asia. Har vært nede i over én time nå. Ingen får logget inn på noen systemer. Tilgangen til andre systemer er også sperret fordi man ikke får autentisert seg. En ganske katastrofal feil, skriver en tipser til digi.no.

Det var Office 365- og Azure-kunder som ble rammet av problemene. Dermed stod svært mange nordmenn uten tilgang til epostsystemene sine.

IT-giganten opplyste på Twitter at de jobbet på spreng med å løse problemene. 

Jobber på spreng

– Vi er i gang med å analysere hendelsesdata for å finne rotårsaken til problemene. Brukere med administratortilgang kan logge seg inn i adminpanelet og følge saksnummer MO133518, skriver selskapet.

Også IT-selskapet Friday Networks opplevde at mange av deres kunder ikke fikk logget inn i 365-porteføljen sin.

– Office programmene kan ikke aktiveres, med melding om at det ikke finnes et aktivt abonnement. Ved pålogging til Office 365 portal på web meldes det at det ikke finnes noe aktivt abonnement. Det oppleves som om abonnementet ikke finnes lenger, skriver konsulent Bjørnar Kristoffersen i en epost til digi.no.

Han har ikke oversikt over hvor mange av deres norske kunder som var rammet.

Nettskytjenestene er svært innbringende for Microsoft, meldte digi.no på tampen av fjoråret.

I desember i fjor viste Microsoft at Azure økte omsetningen med 98 prosent vekst i kvartalet, og kundenes forbruk av plattformen er mer enn doblet.

Omsetter for milliarder

Veksten innen Azure og Office 365 bidro sterkt til at den samlede posten «kommersiell nettsky» har vokst 56 prosent til en omsetning siste kvartal i fjoråret på 5,3 milliarder dollar.

Det kan argumenteres for at Microsoft er verdens største nettsky-leverandør målt i omsetning, hvis man teller med server- og programvaretjenestene (SaaS).

Amazon Web Services er vel å merke den soleklare lederen målt i utleie av maskinkraft, lagring og nettverk, det som er kalt infrastruktur og plattform som tjenester (IaaS/PaaS). Selskapet legger fram sine tall for fjerdekvartal i kveld.

I forkant mener en analytiker CNBC har snakket med at markedsandelen til AWS har falt fra 68 til 62 prosent, mye takket være Microsofts vekst på området (opp fra 16 til 20 prosent). Ifølge analysen har også Google økt markedsandel fra 10 til nå 12 prosent, meldte digi.no i desember i fjor.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.