Mobilvideo

Norske Movi skal helt til topps med egenutviklet videoteknologi for mobiler

Lover mye bedre videoopplevelser til brukerne og dyp innsikt til kundene.

Lars-Erik Ravn (t.v.) og Espen Bjarnø i Movi Tech har store ambisjoner for selskapet.
Lars-Erik Ravn (t.v.) og Espen Bjarnø i Movi Tech har store ambisjoner for selskapet. (Foto: Harald Brombach)

Lover mye bedre videoopplevelser til brukerne og dyp innsikt til kundene.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

OSLO (digi.no): Norske programvareselskaper med internasjonale ambisjoner er det dessverre ikke så mange av. Men noen er det. Ett av disse er Movi Tech, som har hovedkontor i Oslo sentrum. Selskapet utvikler en løsning som skal kunne gi helt nye muligheter knyttet til videoavspilling på mobilen. 

Hos Movi møter digi.no to av medgründerne, administrerende direktør Lars-Erik Ravn og teknologidirektør Espen Bjarnø. De to har jobbet sammen i ulike sammenhenger i mer enn ti år. De møtte hverandre i demoscenen knyttet til datatreffet The Gathering, en større gruppe med unge mennesker som i alle fall den gang drev med kreativ datagrafikk og spill. 

Førsteklasses borger

– Vi har gjennom årene fått et ganske godt innsyn i hvordan datagrafikk funker på mobiltelefoner. Spesielt kom det mye nye muligheter da iPhone ble lansert. Men vi så at også der var video fremdeles en «click to play»-opplevelse, som i all hovedsak har blitt flyttet fra den store skjermen, via PC-en og til slutt til mobiltelefonen, sier Ravn. 

VHS-spilleren med dens knapper og ikoner har fulgt med hele veien.

Espen Bjarnø

– VHS-spilleren med dens knapper og ikoner har fulgt med hele veien, skyter Bjarnø inn. 

Ravn forteller at selv om mobilapper som Vine, Snapchat og Instagram har gitt mobilbrukerne muligheter til å være mer kreative enn tidligere med innhold, så er videoopplevelsen fortsatt den samme. 

– Selv med Byte og Tiktok i dag, sitter du som forbruker og ser på. Men hvis vi klarer å gjøre video til en førsteklasses borger på mobil, så er det ganske mange muligheter som åpner seg der, mener han. 

Kreative brukere

For tiden er det mange som snakker om at Disney+ vil gjøre noe med konkurransen i strømmemarkedet. Dette er Ravn uenig i.

– De største konkurrentene til Netflix er nettopp dem vi snakket om – TikTok, Snapchat, og så videre. Det handler om å utnytte brukeratferden og brukermotivasjonen til å leke, skape og kuratere i sanntid. Alfa og omega for alle som jobber med noen form for brukerinteraksjon og design, er at dersom du kan klare å manipulere dataene direkte, så blir de tilgjengelige for veldig mange flere, forteller Ravn. 

– Det handler om å kunne klare å ta noe av den brukeratferden og den indre driven for kreativitet som i dag brukes til sosialt innhold – som egentlig ikke har noen særlig verdi for andre enn dem som sender og mottar – og å flytte den til bedriftsverdenen hvor det er betalt innhold som faktisk har en verdi, sier han. 

Movi Player

Produktet til Movi som ble lansert i fjor sommer, heter Movi Player. Dette er ikke et sluttbrukerprodukt, men en videoavspiller som kan integreres i andres mobilapper. Selve avspilleren kan alle app-utviklere ta i bruk gratis. Det er et sett med tilleggstjenester som Movi tjener penger på. 

Les også

Under en demonstrasjon av Movi Player, spiller Ravn først av en video i Youtube, for deretter å spille av den samme videoen i Movi Player.

– I Youtube-avspilleren er det et «overlay», et lag som ligger over videoen for å styre avspillingen. Det imiterer tradisjonelle fjernkontroller for å kontrollere avspillingen i mobilgrensesnittet. Du har start, pause og mulighet for å hoppe fram og tilbake i videoen. Det Youtube nylig har introdusert, er at du kan dobbelt-tappe på hver side av skjermen for å hoppe enten ti sekunder forover eller bakover. Det de har funnet ut, er at den vanlige navigeringen er for knotete. Men den underliggende teknologien begrenser dem fra å gjøre noe mer enn dette, siden det er basert på søkepunkter i videoen, hevder Ravn. 

– I vår player styrer du rett fra videoflaten, du har også fri «scrubbing», hvor du kan spille av fort eller sakte, du kan zoome deg inn og få med alle de beste detaljene, eller bare veldig raskt komme deg videre til det du leter etter, forteller han. 

Alle har noe å si om innholdet de ser, enten det er en fotballkamp, et gitarkurs eller noe om matlaging.

Lars-Erik Ravn

– Det er en fri, kinetisk styring av tiden, legger Bjarnø til. 

Deling av videoopplevelsene

– Hvis du dobbelttapper i Movi Player, så kan du dele de ti siste sekundene av det du har sett, med andre. Det er veldig få som har et så interessant liv at de kan filme noe og bli superpopulære på TikTok. Men alle har noe å si om innholdet de ser, enten det er en fotballkamp, et gitarkurs eller noe om matlaging. Det er veldig på linje med det innholdsutgiverne nå har behov for av nye verktøy for å drive publikum og engasjement til tjenesten sin. Når noen deler kommersielt innhold med deg i sitt navn, så kan vi stikke inn markedsføringsmeldinger og dyplenking, forteller Ravn. 

– I vanlige videoavspillere i dag, når brukeren navigerer seg fram og tilbake, så får du som utgiver en viss indikasjon på hva brukeren bryr seg om. Men når vi tar opp bruksmønstrene 60 ganger i sekundet, så vet vi veldig godt hva brukeren ser på, hva har brukeren zoomet inn på og hvor det er brukeren har oppmerksomheten sin.

Videoen nedenfor viser noen av konseptene i Movi Player. Saken fortsetter rett under videoen.

– Det handler om avspilleren i seg selv og interaksjonsmønstrene som det åpnes for når brukeren kan kontrollere videoen helt kinetisk fritt. Vi tar ikke opp video, vi tar opp interaksjonsmønstrene. Det er ikke noe tungt for selve enheten, forteller Bjarnø. 

Vi tar ikke opp video, vi tar opp interaksjons-mønstrene.

Espen Bjarnø

– Når du skal dele, kan du dele enten interaksjonsmønstrene eller ved at du koder en video som du kan dele på andre medier som ikke støtter dette. Vi har også hatt i tankene det virale og kreative ved at folk remikser andre, som igjen har remikset andre, sier han. 

Droppet ny kodek

Arbeidet med avspilleren startet allerede for noen år siden. 

– Vi startet med å lage en del prototyper. Dette var i dagene da Vine var oppe og kjørte. Så vi tenkte at vi må gjøre noe mer ut av dette enn en silo-opplevelse for brukerne. Vi så at dette er mye større enn som så. Vi må gjøre dette tilgjengelig for alle, vi må bli en mellomvaretilbyder som gjør at alle utgivere i verden kan lage nye måter å lage engasjerende videoopplevelser på, sier Ravn. 

Les også

Noe av det første de gjorde, var å lage en ny kodek som var en variant av mye brukte H.264. 

– Men markedet vil ikke ha en ny kodek. De har allerede investert altfor mye i utstyr. Så siden 2015 bygget vi stacken på en slik måte at alt skjer på klientsiden, så vi fungerer med eksisterende videoformater. Dette er for å gjøre det hele distribuerbart. En utgiver kan bare bytte ut avspilleren inne i appkoden sin, så får han direkte denne funksjonaliteten, forteller Ravn. 

Enkel integrasjon

Det skal være ganske lav terskel for utviklerne å komme i gang. Etter at de har registrert seg på nettstedet til Movi, får de tilgang til et SDK (Software Development Kit), dokumentasjon og «live support». Dette inkluderer også gratisbrukerne av avspilleren. 

Vi har gjort pilot-integrasjoner med store selskaper, og det er gjort på et par timer.

Lars-Erik Ravn

– For en utvikler kan dette ta alt fra et kvarter til en dag, kanskje, avhengig av hvor stor og komplisert appen er, og hvor ryddige utviklerne har vært i verktøyet sitt i utgangspunktet. Det er egentlig dette sistnevnte som har mest å si. Vi har gjort pilotintegrasjoner med store selskaper, og det er gjort på et par timer – selv i mer enn ti år gamle apper, sier Ravn. 

Han legger til at Movi Player fullt ut skal kunne erstatte eksisterende avspillere.

Innsiktsportal

– Avspilleren er et SDK hvilken som helst utvikler kan bruke. Den er koblet til en backend for analyse, indeksering og innsikt fra avspilleren. Samtidig er et en portal hvor de betalende kundene kan grave seg inn i all den dype innsikten, legger Bjarnø til. 

I portalen kan kundene blant annet kan se en graf som viser brukernes engasjement er distribuert ned på enkeltscener eller til og med hver ramme i videoen. Scenene har blitt gjenkjent ved hjelp av et verktøy Movi har laget.

Les også

– Alt innholdet tagges av motor for innholdsgjenkjenning. Det benyttes globale klassifiseringstagger. Dette gjør at alt blir indekserbart, slik at du kan lage spørringer mot innholdet, forteller Ravn. 

– Ut fra dette får man informasjon om hvor det er best å plassere annonser eller for å vise neste video, siden det er der brukerne hopper ut. Informasjonen om hva brukerne faktisk bryr seg om, er ikke til stede i dagens løsninger, sier han. 

Bjarnø legger til at både de som lager sluttbrukerapper, og de som lager innhold, kan bruke disse dataene til å gjøre ting bedre.

Informasjonen om hva brukerne faktisk bryr seg om, er ikke til stede i dagens løsninger.

Lars-Erik Ravn

– Det handler både om at dette kan automatiseres, og at man får mye bedre forståelse og innsyn. Vi liker å være ganske tett på kundene, for vi vil finne ut av hvilke utfordringer de har, og prøver å løse dette, forteller han. 

– Vi vil jo at hvem som helst skal kunne lage en mer engasjerende videoopplevelse enn det Google og FB kan. Det ville være litt synd om det er disse to som til slutt bestemte hvordan vi skal oppleve video, skyter Ravn inn. 

Smartere bufring

– Tradisjonelle videoavspillere tør man som bruker nesten ikke røre, for da stopper de ofte å spille av. Det er en del tekniske utfordring som må løses for å gjøre det mulig for brukeren å våge å være interaktiv, å navigere og slikt. Video er jo lagd for å konsumeres forover. Det gjelder alle formatene, sier Bjarnø. 

– I og med at vi ikke kan ha egen kodek, så har dette vært en nøtt. Det er ganske mye sluttbrukeren irriterer seg over når det gjelder dagens avspillere. Dette inkluderer oppstartstid, bufring og det å forstå hva kvalitet på video er. Er ting satt opp riktig, er vi nede i 100 millisekunder oppstartstid. Når det gjelder bufring, så vet vi hvor brukeren navigerer i spilleren og hva han er ute etter, så vi vet hvordan vi skal få tak i data fort nok. Vi har løst det med å måtte vente på noe når det navigeres i tid i videoen, hevder han.

Aggressiv kvalitetsstyring

Når det gjelder styring av videokvaliteten på det som spilles av i avspilleren, kan man ifølge Bjarnø være ekstremt mye mer aggressiv enn det som er vanlig i dag. 

Les også

– Sitter du på bussen og kommer til et område med dårlig dekning i noen sekunder, så er det bedre at kvaliteten reduseres, slik at du fortsatt kan se noe, enn at avspillingen stopper. Det er mange slike aspekter ved avspilleren som man egentlig forventer at bare skal fungere, og som vi har gått inn og løst, sier han. 

– I dag må app-utgivere ha et helt team for å løse disse utfordringene, og ofte løses de på feil sted, for eksempel med en overdimensjonert backend som løser problemer som bare gjelder noen få brukere. Men når de kan bruke SDK-et vårt, som tar bort alle disse bekymringene, kan de fokusere på å være kreative og jobbe med forretningsmodellen sin i stedet, hevder Bjarnø.

Oppbygning

Han forteller at dagens avspillere i begrenset grad utnytter de kreftene som finnes i dagens maskinvare. 

– Det å utnytte maskinvaren mer effektivt, betyr at du kan tilby mye mer funksjonalitet uten at strømbruken går veldig i været, sier Bjarnø. 

De ulike lagene i Movi Player.
De ulike lagene i Movi Player. Illustrasjon: Movi Tech

– Det viktigste ved SDK-et er at det dreier seg om ett forent API, uavhengig av plattform. De mest aktuelle språkene er Swift og Kotlin for henholdsvis iOS og Android. Men fordi hele kjernen i avspilleren er i C++, kan den kjøres hvor som helst. Det er likevel unike ting ved hver plattform, så den har selvfølgelig optimaliseringen for hver av disse, fortsetter Bjarnø. 

Vi fokuserer på det som er mest populært for tiden.

Espen Bjarnø

– I tillegg til dette, har vi et lag som ligger litt høyere, for de forskjellige rammeverkene som finnes der ute, slik som React Native. Vi fokuserer på det som er mest populært for tiden. Det eneste som er avgjørende, er at det er analog input i en eller annen form, og at vi har tilgang til maskinvaren, og det har vi stort sett, forklarer han.

Ravn legger til at også de ulike styrkene til hver av plattformene, utnyttes. Dette inkluderer blant annet grafikk-API-ene.

Les også

– Nå som vi har gjort hele dette underliggende arbeidet, ved å bygge en C++-motor i bunnen, er det veldig lett for oss å støtte nye kodeker, sier han. 

Ulike tilnærminger

Selv om Movi Player er en komplett løsning som skal kunne fungere «ut av boksen» når den blir integrert i en app, er det også mulig for utviklere å lage sin egen «native player».

– Da lager de egentlig ikke en egen avspiller, men kanskje eget brukergrensesnitt, styling, annonseløsning og analysekoblinger. De velge hvor mye av SDK-et de vil bruke, enten som en erstatter til den innebygde renderingmotoren, eller om de vil bruke hele greia, som styrer alt fra undertekster, multi-audio og kvalitet, samt vårt brukergrensesnitt, forteller Ravn. 

Begrenset innovasjon

Ifølge Bjarnø har bransjen gjort enorme investeringer i alle ledd helt fram til distribusjonen av videoene.

Det har vært en del teknisk innovasjon, men det er har ikke vært noen innovasjon for kreativitet og sluttbrukere.

Espen Bjarnø

– Men hvis man ser på avspillerne, så er det på mobil bare Apple og Google som lager hver sin «player stack». De implementerer derimot bare det de ser som nødvendig. Google har særlig investert i det de trenger, inkludert kodeker, til YouTube. Det har vært en del teknisk innovasjon, men det har ikke vært noen innovasjon for kreativitet og sluttbrukere, mener han. 

Tredjepartsavspillere

Ravn presiserer at det finnes tredjepartsavspillere der ute, som bygger på Exoplayer i Android eller AVFoundation i iOS.

– Disse gjør det enklere å jobbe med video. Disse avspillerne har et API som snakker med Exoplayer eller AVFoundation, men de kommer aldri opp i applikasjonslaget hvor de kan lage andre ting enn avspilling. Sånn sett kan også disse tredjepartsleverandørene være potensielle kunder av oss, forteller Ravn. 

På spørsmål om hvorfor selskapet tilbyr selve avspilleren gratis, svarer Ravn at dette handler om å få mange brukere.

Les også

–  Skal vi klare å få raskt nok adopsjon til å eie dette markedet, må vi ha en lisensieringsmodell som virker på samme måte som de innebygde avspillerne. Der er vi unikt posisjonert, siden det bare er vår avspiller som kan levere noe annet enn playback. Og det er der vi skal hente pengene. Det handler om å kunne foredle den unike innsikten vi har og aktivere den som opplevelser og transaksjoner, sier han.

Varesalg integrert i videoopplevelsen

– Vi tror på en framtid hvor all video bruker grensesnittet for alt det er verdt. Samtidig må vi fokusere på hvor dette gir mest mening nå, og det som gir oss best mulig fortrinn videre i denne reisen. Derfor fokuserer vi på sport, hvor supportere kanskje vil være sin egen VAR og se om ballen var på linja eller ikke, forteller Ravn. 

– Det vi også ser at vil være et kjempemarked framover, er å få video til å være mer enn bare avspilling. Du skal få folk til å kjøpe ting i video og til å gjøre «bets» på bakgrunn av video, sier han.

Han nevner derfor en ny tilnærming for oppbygging av innhold, hvor videoen blir det grunnleggende elementet. 

Det neste skrittet er å kunne selge varer inne i selve videoopplevelsen.

Lars-Erik Ravn

– Mobilskjermen så liten at tror vi må gå vekk fra tekstdokumentet – som alle apper og websider er i dag – til et videodokument hvor du putter på tekst- og transaksjonselementer. Hvis jeg skal kjøpe noe i dag, går jeg på Youtube for å få vite det jeg lurer på om produktet. Det neste skrittet er å kunne selge varer inne i selve videoopplevelsen, sier Ravn.

– Vi må ha en avspiller som gjør det givende å samhandle med innholdet, og så kan vi bruke innsikten av hvordan folk opplever innholdet, til å lage transaksjonsbaserte elementer for slikt som shopping, betting og deling. Vi må også finne ut hva som driver den enkelte kundens forretning og hvordan vi kan bruke våre nye verktøy og innsikt til å hjelpe dem med å oppnå dette. Det handler om å skape nytt engasjement i video og å konvertere dette til «business quotes». Vi skal få ut det fulle potensialet til mobilvideo, ikke bare konkurrere om brukergrensesnitt, fortsetter han. 

Espen Bjarnø (t.v.) og Lars-Erik Ravn i Movi Tech.
Espen Bjarnø (t.v.) og Lars-Erik Ravn på takterrassen til Movi Tech midt i Oslo sentrum. Foto: Harald Brombach

Mobil og sport

– Blant kundene vi nå jobber med, er det flere mobilleverandører som ønsker å kunne si at deres enhet er best på mobilvideo, forteller Ravn.

Blant annet nevner han det nye mobilmerket ZmBIZI, som skal lanseres i USA om kort tid. Det henvender seg til urbane unge og lager et økosystem med ulike partnere for å tilby noe som kanskje i større grad enn å være en telefon, er en rekrutteringsenhet som gir tilgang til blant annet opplevelser og tjenester som lyd- og videostrømming, radio, bank, forsikring og betaling. 

Video er i all hovedsak for underholdning og læring.

Lars-Erik Ravn

– I tillegg henvender vi oss mye til sportsbrands og publishere som trenger nye måter å koble seg til brukerne sine på. Video er i all hovedsak for underholdning og læring, så nå setter vi også inn støtet i opplæringsmarkedet, forteller Ravn. 

Også eksisterende leverandører av strømmeløsninger er blant de potensielle kundene Movi jakter på.

– De trenger også en god tilnærming for å bli best på mobil, siden det er det kundene deres kommer til å etterspørre, sier Ravn. 

– Kundene forteller at innsikten de får, den er så heftig at de blir rent overrasket. De ser plutselig nye muligheter, legger Bjarnø til.

Erfarne investorer

Movi Tech har nå 12 ansatte, de fleste i Oslo, men også enkelte i utlandet. 

– All produktutvikling og teknologi lages her i Oslo. Det er en norsk videoavspiller. Vi skal vokse en del framover, så i løpet av dette året skal vi bli i hvert fall dobbelt så mange, sier Ravn. 

Movi Tech har en rekke eiere. Den største eiergruppen er likevel de ansatte. De øvrige eierne er utenlandske.

– Vi har jobbet mye med å finne de riktige menneskene å ha som investorer. Vi har selv mye erfaring med teknologi, men skal vi lage et stort, globalt programvareselskap, som tar en dominerende markedsposisjon, da trenger vi folk som har gjort dette før, forteller Ravn. 

For digi.nos lesere er nok David Helgason, grunnleggeren av Unity Technologies, den mest kjente av disse. 

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen