Norske nettsider vandalisert

NRKs Nettradio-sider ble i går utsatt for vandalisme. En datasnok med sterke politi-antipatier okkuperte inngangsporten til statskanalens radiosatsing frem til i dag tidlig, og flere nettsteder er utsatt for det samme.

NRKs Nettradio-sider ble i går utsatt for vandalisme. En datasnok med sterke politi-antipatier okkuperte inngangsporten til statskanalens radiosatsing frem til i dag tidlig, og flere nettsteder er utsatt for det samme.

Datasnoken erstattet NRKs nettradio-sider med sin egne meninger om norsk politi. Velkomstsiden på www.nrk.no/nettradio, samt */zindex.htm-siden ble utstyrt med etpar linjer kritikk mot norsk politi, skrevet på engelsk.

- Vi fjernet sidene omtrent 20 minutter etter at de ble lagt ut, sier Erik Bolstad, som er redaksjonelt ansatt i NRK.no.

*/zindex.htm-siden glemte de derimot, så den lå ute helt til fredag formiddag, da digitoday så den. Mens vi snakket med Bolstad ble siden erstattet av en NRK-notis om tekniske problemer.

- Det er mange som har bokmerket zindex-siden, og det slo oss ikke med en gang at vi måtte fikse den også. Men nå er det greit, og det er et av de snilleste hackene jeg har sett noen gang. De har ikke gjort noen skade.
Mer om vandalisme på nettet:
Hacker-kampanje for Kashmir
Norsk nyhetstjeneste vandalisert
Vassdragsverket hacket

Angrepet skal ha kommet fra en datamaskin tilknyttet en av NRKs samarbeidspartnere, for kanalen har brukernavnet tilknyttet den maskinen det kom fra.


- Vi vet hvor det kommer fra, men mer enn det kan jeg ikke si, avslutter Bolstad.

Tidligere i uken ble Trondheimsselskapet CFD Norway utsatt for vandalisering, men her av langt mer alvorlig karakter. "Hitler Crew" la igjen en side full av grov nazi-propaganda, og til og med en MP3-fil med en anti-jødisk "kampsang".

- De kom seg inn i en gammel Silicon Graphics-boks vi har, og de har også prøvd å bruke den til å videresende mail. Noen har prøvd seg på NT-boksene våre også, men jeg vet ikke om det er de samme, sier Ernst Neese, som er forsker i selskapet.

Han sier de har noen IP-adresser på hvor angrepet kom fra, men ikke har ressurser til å prøve å spore opp den eller de som sto for vandaliseringen.

- Det er klart det er sjokkerende materiale, men det lå ute så kort tid at jeg tviler på om noen så det, sier Neese til digitoday.

Til toppen