NRK aksepterer ingenting under 10Mbps

NRK Interaktivs strategirådgiver Rolf Brandrud tror ikke på ADSL, SDSL eller VDSL. Han vil ha 10 megabit til hver eneste husstand.

NRK Interaktivs strategirådgiver Rolf Brandrud tror ikke på ADSL, SDSL eller VDSL. Han vil ha 10 megabit til hver eneste husstand.

- Konvergens-TV kan være en 'killer app'! TV skal være en trojansk hest som leder folk inn i interaktivitet, sier strategirådgiver i NRK Interaktiv Rolf Brandrud.

Han vil ha 10 Mbps bredbånd til hver husstand, og har vært hos svenske Bredbandsbolaget og studert deres planer om å trekke fiberkabler inn i boligblokker og borettslag, for så å opprette 10 Mbps ethernett innad i blokken.

Smalere bånd som ADSL, kan gi opptil 2Mbps per sekund datahastighet, men er ikke bra nok for NRKs ambisjoner.

- ADSL rulles nå ut av Telenor, og de tilbyr 1 Mbps fra desember. Dette er en oppgradering av telefonnettet, og de eksperimenterer også med VDSL som gir 25-52 Mbps. Dette begynner å ligne, men det er ikke symmetrisk, sier Brandrud.

Studieturen til Bredbandsbolaget i Sverige ga Brandrud god smak, og er imponert over lovnadene fra Jonas Birgersson & Co.
Les mer om Bredbandsbolaget/Bredbåndsfabrikken:
Lover 80 ganger ISDN-fart til alle i Oslo
NBBL: "Bredbandsbolaget feilinformerer"
Kundene raser mot BredbåndsbolagetKundene raser mot Bredbåndsbolaget
Lover 80 ganger ISDN-fart til alle i Oslo
Lover å bruke milliarder på norsk bredbånd

- Bredbandsbolaget sier at i en blokk på Ammerud kan det lønne seg å dra fiberkabel inn i blokka og lage ethernett. Svenskene er mye mer moderne, de skal skifte ut telenettet til fiber. De som eier kobberet er selvfølgelig lite glade for dette, har lyst til å utnytte dette forholdet bedre.


Brandrud sier han ser for seg tre parallelle TV-kanaler til hvert hjem, og at disse vil kreve fra 4-6 Mbps hver, avhengig av innholdet.

Han snakket tidligere i uken på Internet World Norway, der han la frem endel av NRKs visjoner for den nye digitale virkeligheten.

- Norge bør bygge ut et ordentlig bredbåndsnett for å trekke kompetanse og kapital til landet. Avstand måles i båndbredde i den nye nettverksverden, og en rask utbygging av nettet vil gi Norge et forsprang. Pengene det koster vil være en investering for fremtidig inntjening, mener han.

Og han tror ikke det blir noe problem å få forbrukerne til å ta til seg tilbudet om 10 Mbps bredbånd inn i stua.
- Hvis jeg er inder kan jeg se 10 indiske TV-kanaler, hvis jeg er en normal bruker kan jeg få 10 Mbps begge veier, og jeg tror ikke det blir vanskelig å selge dét inn til forbrukerne, sier Brandrud.

Til toppen